Разочаровани останаха журналистите, които над час и половина чакаха ръководителя на „Газпром" Алексей Милер и българското правителството да дадат някаква нова и съществена информация по отношение на проекта „Южен поток".

Малко след 15:30 часа представителят на „Газпром" и министърът на икономиката Драгомир Стойнев слязоха да обяснят постигнатото на работна среща, касаеща развитието на проекта „Южен Поток". Изненадващо пред журналистите не се яви министър-председателят Пламен Орешарски.

Варненци с 9 горещи въпроса към шефа на Газпром
Още...

В обръщението си към медиите Стойнев заяви, че са констатирани забавяния по проекта, но до края на годината те ще бъдат отстранени. Припомняме, проектът „Южен поток", който бе стартиран в края на миналата година все още няма разрешително за строеж на българска територия. Проектът все още няма издадена оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), както и подробен устройствен план.

Стойнев заяви, че проектът е от изключително важно значение, защото диверсифицира маршрута и така руският газ директно ще постъпва на българска територия.

Алексей Милер потвърди думите на Стойнев, че са имали една истинска работна среща с българското правителство. Милер заяви, че проектът в българската си част ще бъде изграден основно от български компании, което ще създаде много работни места. Той също така потвърди, че се очаква първият газ по газопровода „Южен поток" да потече през декември 2015 година.


По-късно Милер стана доктор Хонорис Кауза на УНСС

Милер посочи, че участъкът, който се намира в сухопътната част на България ще струва 3.1 милиарда евро, като 50% от тях ще бъдат осигурени от българска страна, а останалите 50% от руска.
Представителят на „Газпром" посочи, че руската компания ще осигури цялостната инвестиция за строителството на газопровода, а в годините на експлоатация България от транзитни такси ще възстановява средствата за нейната част.

След кратките изявления министър Стойнев и Алексей Милер останаха „глухи" за журналистически въпроси, като Милер бързо напусна сградата на Министерски съвет и се отправи към УАСГ, където се очаква да получи званието „Доктор хонорис кауза" на университета.