Догодина пенсиите ще се индексират с по-висок от предвидения процент. Това е очакването на новия-стар управител на Националния осигурителен институт Бисер Петков, цитирано от БНР.

Припомняме, Бисер Петков беше избран единодушно за втори мандат от Народното събрание в петък.

Тригодишната бюджетна прогноза предвижда индексация с 1.6 от 1-ви юли за всички пенсии, отпуснати до края на тази година.

По думите на Петков към момента данните за нарастването на осигурителния доход, са по-оптимистични. Във всеки случай по-голяма яснота ще има в края на годината, когато бюджетната процедура е на финала си.

Друго очакване на Бисер Петков е, че разходите за пенсии ще продължат да нарастват всяка година, като през 2017-та те ще са поне с 300 милиона повече. Приходите също ще се повишат заради планираното покачване на вноската с 1 процент.

НОИ планира от следващата година болничният лист да се представя на работодателя от служителя по електронен път

Тази информация да се подава електронно към работодателя и единствено, ако има хартия, тя да остава като някакъв документ за лицето, че му е поставена определена диагноза. Идеята е да отпадне задължението работникът да посещава своя работодател или по свои близки да изпраща болничния лист и по този начин да го уведомява за временната нетрудоспособност