По предварителни данни залежите от шистов газ у нас са в рамките на 300 млрд. - до 1 трилион кубически метра, което може да ни осигури вътрешното потребление през следващите 300 г.

Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков по време на работна закуска с медиите, на която представи свършеното до момента от правителството в областта на енергетиката.

Той посочи, че за правото за проучване на залежите компанията „Шеврон" плаща 30 млн. евро, които ще влязат директно в държавния бюджет, след като бъде подписан окончателният договор. Предвижда се това да стане след 2 седмици.

Относно диверсификацията на източниците на природен газ Трайков заяви, че гръцката междусистемна връзка ще бъде готова в края на 2014 г., а през 2012 г. ще започне строителството на връзката със съдена Румъния под р. Дунав.

В значително по-начален етап са плановете ни за газови връзки със Сърбия и Турция - там все още се избират бизнес модел и структура на собствеността, посочи Трайков.

Той увери, че активно се работи по газопроводите „Южен поток" и „Набуко", като на 8 юни предстои подписването на споразумението за „Набуко" от всички 6 акционери, участващи в проекта.

По повод на енергийната ефективност министърът посочи, че се планира до 2020 г. да се намали крайният енергиен интензитет с 20 процента.

Трайков посочи, че е изключително важна ролята на домакинствата, като при тях енергийната ефективност зависи от използването на енергоспестяващи електроуреди и осветление. Министърът коментира, че подмяната на старите крушки с енергоспестяващи е изключително перспективно и то може да спести големи количества енергия.

Относно съдбата на проекта АЕЦ „Белене" Трайков посочи че банката консултант все още няма изготвено крайно становище дали проектът е икономически  рентабилен. От банката HSBC са заявили, че договорът за „Белене" не е изграден на пазарен принцип и ние ще трябва да представим нов проект на договор, защото сегашният е само във вид на споразумение, което впоследствие е удължавано.

В момента в Министерството на икономиката се изготвя новият закон за енергетиката и съвсем скоро той ще бъде представен за обществено обсъждане, както и за гласуване в Народното събрание, съобщи още Трайков.

Като безспорен успех в работата си министърът посочи приемането на енергийната стратегия от МС и гласуването й в Народното събрание. Скоро се предвижда и стартирането на национална електрическа борса, защото към момента само 25 процента от електрическата енергия се търгува на свободния пазар. Трайков посочи, че компанииите у нас предпочитат регулирания пазар, а не търгуват на свободния.