Над три месеца шивачки от Дупница живеят без заплата, след като фирмата, за която е спряла дейността, е прехвърлила работниците си към нова компания, съобщи bTV.

Всички служители са били прехвърлени към нова фирма, която стопанисва шивашкия цех, но хората така и не са си получили заплатите.

Една от потърпевшите е Ели Димитрова, която е прехвърлена в новата фирма. По същото време откриват на жената рак и тя излиза в болничен, за да се лекува. "В един момент собственикът Луиджи Каприоти продава фирмата заедно с мен", пояснява Димитрова.

Тя показа документ, според който фирмата е продадена за 10 лева на новия собственик. "Така се оказах без доходи за празниците. Колегите събраха за мен почти една заплата, благодарение на която аз оцелях", каза Димитрова.

Според един от протестиращите, съпруг на работничка, тя трябва да получи между 1000 и 1500 лв. от неизплатени заплати. По думите му, има множество заведени дела и от други служители, имало е и разговори с омбудсмана Мая Манолова, но до момента хората не са си получили парите.

Според хората ръководството на фабриката е променило договорите на служителите и от редовни са минали на временни, като по този начин са ощетени служителите през пенсия.

Към момента опита на медията да се свърже с ръководството на шивашкия цех и с бившия шеф Луиджи Каприоти, няма успех.

Няколко работнички са успели да осъдят бившия си шеф заради неизплатени заплати, но и те не са получили парите си. По-късно днес шивачките и служителите на фирмата организират протест.