С десетина процента по-голямо ще е поскъпването на парното от 1 юли, отколкото се очакваше, като причината е поскъпването на газа с 15%.

Засега няма окончателно решение, но от докладите на енергийните дружества става ясно, че първоначалните очаквания за поскъпване между 8 и 35% ще бъдат прехвърлени.

Новите очаквания за поскъпването на парното от 1 юли са в диапазона между 18 и 45%, като най-скъпо ще бъде в Габрово.

ДКЕВР продължава да настоява за свиване на разходите на дружествата за ремонт, което предизвиква недоволство.

От ВМРО обявиха, че при повишаване на цената на тока, ще предприемат национални протести.
                                    Още...

По време на обсъждането в ДКЕВР се чуха и предупреждения, че схемите за ценообразуване са лош сигнал за чуждите инвеститори.

Не се очаква окончателното решение да бъде взето днес.

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев увеличения с повече от 15% на топлофикационната услуга са трудно достижими.

Той е категоричен, че няма да се стигне до вдигане на крайните цени с повече от 15%, тъй като ще бъдат направени корекции.

Семерджиев каза, че комисията ще се съобрази и със състоянието на топлофикационните дружества. Според него малките топлофикации вероятно ще се наложи да увеличат повече трайните си цени, но по-големите, като софийската например, имат по-големи резерви и при тях увеличенията няма да се толкова драстични.

Не може да решаваме проблемите само с цени, заяви Семерджиев и подчерта, че големи резерви има в използването на мерките за енергийна ефективност.

Той отбеляза, че много се забавя въвеждането на изискването за енергийна ефективност.

По думите е напълно реалистично в някои случаи да се направят такива корекции за исканите цени, че тези за крайния потребител да не се различават от предишния период.