Чаша студена вода очаква жителите на шест български града, в които водата поскъпва от 1 юни 2016 година. Шоковото поскъпване с близо 27% на водата в Свищов идва от утре, стана ясно от решение на Комисията за енергийно и водно регулиране.

По време на обществените обсъждания бе представен мотива за голямото увеличение с направена инвестиция в пречиствателна станция. Покачване на цените от утре ще има в още 5 града - Пловдив, Перник, Бургас, Смолян и Русе.

В три от тях Комисията е дала по-високо увеличение, отколкото самата тя е планирала преди обсъждане на окончателното си решение.

Нови и по-скъпи цени на водата от утре в шест български града. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране. На три ВиК дружества КЕВР е решила да даде повече, отколкото самата тя планираше преди да вземе финалното си решение днес, според Дарик.

Така в Бургас Комисията е дала с 2 стотинки повече от първоначалните си разчети, а в Пловдив и Свищов разликата с 3 стотинки. А иначе в Бургас цената се покачва от 1.81 за кубик на 1.89, което е 4.4% увеличение.

В Пловдив абонатите ще плащат за услугата вместо 1.44 с 4.8 % повече - 1.51 лева.

Шоково е поскъпването в Свищов. Ако там днес водата струва 1.43 за кубик, то от утре потребителите ще плащат 1.81 за кубик, което е увеличение от 26.5 %.

Най-ниското поскъпване е в Русе с 2.5% или от 1.86 цената става 1.90.

В Перник услугата поскъпва с 3.8 %, а абонатите ще плащат 1.63 вместо досегашните 1.57.

В Смолян повишението е с 9 стотинки, независимо че от дружеството са поискали по-малко. Тоест сегашната цена се увеличава от 1.89 на 1.98, въпреки че ВиК-то е поискало клиентите му да плащат 1.96 за кубик.