Държавата и туристическият бранш трябва да обединят усилия, за да могат да се справят с икономическата криза. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Над 30 000 работни места са запазени по мярката 80/20. Не можем да говорим за добър сезон, но ще имаме сезон, каза още министърът на туризма.

По думите ѝ е възможно да бъде направен компромис за вечерния час на ресторантите за празниците.

"От неделя вече съм на терен в зимните курорти. Бях в Боровец и в Банско. С моя заповед бяха утвърдени указания, които са задължителни за всички места за хранене и развлечения. Противоепидемичните мерки са задължителни както за хотелите, така и за лифтовете и съоръженията. Единните правила са въведени на публично и достъпно място, обезпечени са местата за хранене с необходимата дистанция. Ние ще имаме сезон, не можем да говорим, обаче за добър сезон", уточни Николова.

Задължително с маска и на лифтовете
Обновена

Задължително с маска и на лифтовете

Марияна Николова инспектира местата за настаняване и ски съоръженията в Банско

Понятието турист се промени. Хората вече имат други изисквания, уточни Николова. Ние отново ще залагаме на вътрешния туризъм. За първите 8 месеца на годината над 2,7 милиона българи са посетили нашите курорти.

Отново ще залагаме на българите, както и на балканските страни, коментира Николова.

В тази ситуация никой няма да бъде оставен сам. Разработили сме 3 варианта за предоставяне на европейско финансиране на екскурзоводи и планински водачи. Те са предоставени за разглеждане и одобрение от Управляващия орган на ОП "Иновации и конкурентоспособност", откъдето се отпускат средствата в размер на 3 млн. лв., поясни министър Николова. 

Тя уточни още, че парите от еврофонда са осигурени, но при тези професии предоставянето до крайните бенефициенти е по-трудно, защото са физически лица.

Няма да допуснем екскурзоводите и планинските водачи да не получат финансиране, те са важна част от сектор туризъм, подчерта министърът. По думите ѝ активно се работи това да стане до края на декември.

Освен тях още 10 млн. лв. са осигурени по същия европейски фонд за подпомагане на туроператорите и туристическите агенти. Министър Николова информира, че 840 фирми са подали заявления за подпомагане по европрограмата, които в момента се разглеждат. Всички, които отговарят на критериите, ще получат подпомагане в размер на 10% от оборота си за миналата година, посочи ще тя.

Много важно е да запазим заетостта в сектора, като благодарение на мярката 60/40 сме запазили над 30 хил. работни места, отбеляза министърът.

Относно "карантинните хотели" Николова поясни, че са осигурени около 5000 легла на доброволен принцип от бранша и няма да бъдат провеждани конкурси или министерството да определя местата за настаняване.

Вицепремиерът допълни, че се търсят иновативни начини за популяризиране на дестинация България, като за бюджета за следващата година са договорени допълнително 5 млн. лв., които да се добавят към настоящия бюджет за маркетинг и реклама.