Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора.

Това стана ясно по време на посещение на министъра на туризма Марияна Николова в Банско, която инспектира места за настаняване и ски съоръжения в курортния град, съобщават от Министерството на туризма. 

Кабините се дезинфекцират по график. В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души.

В момента във всички зимни курорти се извършва профилактика на местата за настаняване и изхранване на туристите.

Хотелите са въвели и спазват всички утвърдени санитарни предписания. На входа има поставени необходимите препарати за дезинфекция, а всеки турист се проверява за употребата на лични предпазни средства. Персоналът на местата за настаняване също е оборудван с необходимите маски, в общите части има поставена необходимата информация за действие при посещение на обекта.

Спазването на санитарно-хигиенните предписания е едно от ключовите условия страната ни да запази зеления печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), заяви вицепремиерът. И подчерта, че той гарантира, че България е безопасна дестинация и спазва стриктно противоепидемичните мерки.

Проверките на места за настаняване и спортни съоръжения в зимните курорти и общини започнаха в Боровец през миналата седмица, като се предвижда да бъдат направени и в други традиционни зимни дестинации.

По време на среща с представителите на бизнеса в Банско Марияна Николова заяви, че не бива да се допуска компромис с противоепидемичните мерки, защото грешката на един ще бъде петно върху целия сектор. 

Предстоящите студени месеци ще са изключително трудни за зимните курорти и по тази причина следим всекидневно обстановката в Европа и в държавите, които са наши традиционни пазари, каза министър Николова. И уточни, че заради това отново погледите ни са насочени към българския турист.

Вицепремиерът припомни, че Министерството на туризма е проучило практики на водещите в Европа ски курорти и на тяхна база бе разработен пакет от мерки за зимен сезон 2020/2021, които следва да бъдат спазвани задължително от всички обекти, компании, организации и лица, предлагащи туристически услуги. Кампанията за ски ваканции в предстоящия сезон ще премине под мотото "Зимните спортове укрепват Вашето здраве", допълни още тя.

Очаквам, че вече сте запознати и спазвате мерките, тъй като контролът ще е безпощаден, категорична бе министър Николова.

На база наличните данни в община Банско за зимен сезон 2020/2021 г. се очаква спад около 60% в общата посещаемост. Анализите показват, че намалението на пътуванията на българи ще е около 40 на сто, а при пътуванията на чужденци то ще е около 80%.

Очакванията за Боровец и Пампорово също са неблагоприятни. Според прогнозите на Министерството на туризма 70 на сто по-малко туристи се очакват през идния сезон.

По думите й не може да говорим за добър или силен сезон, но очакваме все пак да има сезон и затова е ключово да запазим курортите си стерилни.