Най-късно от утре „Булгаргаз" спира подаването на газ до „Топлофикация-Шумен." Решението на ръководството на дружеството обяви Димитър Гогов на пресконференция в централата на „Булгаргаз."

Булгаргаз" не е банка и не сме в състояние да бъдем кредитори, заяви категорично Димитър Гогов и обясни, че дружеството предплаща заявените количества газ, като очаква от потребителите да погасят задълженията си след доставките.

„Няма двоен аршин", категорично заяви Димитър Гогов и допълни, че кметът на Шумен няма право да го пита защо не е спрял газоподаването и за София
Припомняме кметът на Шумен Красимир Костов обвини „Булгаргаз", че проявява двоен стандарт, защото „Топлофикация София" й дължи 200 милиона лева.

Гогов призна, че „Топлофикация-София" също има големи дългове към „Българгаз", но обясни, че единствената причина да не се прилагат същите крайни мерки спрямо потребителите в София е, че в момента тече смяна на ръководството на „Топлофикация-София".

Омбудсманът Константин Пенчев предложи на Димитър Гогов алтернативен вариант за процедиране. Освен това той призова "Булгаргаз" за хуманност.

Още...

Гогов обаче се закани, че след Нова година може да последват същите мерки, ако „Топлофикация-София" не погаси задълженията си.
От 1 ноември, когато започна отоплителния сезон, „Топлофикация-София" плащат само част от текущите си задължения, но не изцяло, като към момента те са в рзмер на 100 млн. лв.

За 2 месеца задълженията на дружеството са се повишили 3 пъти и има реална опасност газоподаването за София също да бъде спряно, ако задълженията на „Топлофикация-София" продължават да нарастват с такива темпове.

Няма ние да оставим София без газ. Не можете да разберете, че потребителите на „Топлофикация-София", които не си плащат и самото ръководство на „Топлофикация-София", което не погасява задълженията си към „Булгаргаз", могат да оставят потребителите без газ, защото няма кой да доставя стоката без пари", обясни видимо ядосан Гогов.

„Разберете ме! Страшно ми е неприятно, когато говорите колко лош е монополистът „Булгаргаз". В това дружество работят хора", допълни още изпълнителният директор на „Булгаргаз".

Към 29 декември „Топлофикация-Шумен" дължи на „Булгаргаз" общо 15,5 милиона лева. От тези пари 2,3 милиона лева е трябвало да бъдат платени до 20 декември. Заради това неплащане обаче според договора цялата сума от 15,5 милиона лева става изискуема.

„Булгаргаз" са склонни на компромис и ако „Топлофикация-Шумен" заплати поне текущите задължения в размер на въпросните 2,3 милиона лева.

За да се поддържа санитарният минимум на системата, от „Булгаргаз" искат 300-320 хиляди лева за един месец.

Пара и топлинна енергия могат да се произвеждат и от други енергоносители, увери Гогов.

Той посочи, че заради задължения на абонатите „Булгаргаз" ще завърши 2010 година с над 30 милиона лева загуби.

Връщайки се на темата "Шумен", Гогов изтъкна, че на 30 ноември е било подписано допълнително споразумение между „Топлофикация-Шумен" и „Булгаргаз", като условията са били определени изцяло от ръководството на топлофикационното дружество, припомни Гогов.
Вноските и сроковете, определени в договора, са били предложени от „Топлофикация-Шумен" без никакъв натиск.

Няма никакво негативно отношение към жителите на община Шумен или към останалите потребители на тази територия, увери Димитър Гогов. По думите му обаче, е несериозно само 20 дни след подписването на споразумението от Шумен да искат нови отсрочки за погасяване на задълженията.

Предупреждението за намаляване на количествата е изпратено вчера следобед и до другите четири фирми, които са на обща тръба с „Топлофикация-Шумен". Количеството подаван газ ще бъде точно толкова, колкото са квотите на тези фирми - „Черноморска технологична компания", „ТЕСИ", „Контакс" и „Успех метал прим ССВ".

Гогов посочи, че е предал случая със заповедта на кмета на Шумен на компетентните органи - местната прокуратура и областния управител. Той каза, че се надява проблемът да бъде решен най-късно до края на деня.

Припомняме, преди два дни кметът на града издаде заповед представители на Булгаргазтранс да не бъдат допуснати да спрат газоподаването към местната „Топлофикация".

"В случай, че кранът не бъде завъртян, ще бъдем принудени тази вечер или от утре сутринта да намалим подаването към целия град, " каза Гогов. "На входа ще подаваме толкова газ, колкото е необходимо на другите потребители. Ако "Топлофикацията" не спре потреблението си, то и те ще получават по-малко газ," обясни Гогов.

Димитър Гогов призна, че и тези четири компании също ще почувстват проблема. Топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца, които традиционно не плащат коректно на „Булгаргаз" за доставките, към момента не са застрашени от спиране на газа. Трите топлофикации имат общо около 5-6 млн. лв. текущи задължения, за които не са се разплатили.