Зам.-председателят на Националната федерация към „Земеделие и горско стопанство" на КТ „Подкрепа" - Павел Черийски, обяви първата по рода си гладна стачка с 24-часово присъствие на работното място.

Причината е липса на средства за придвижване от вкъщи до работното му място и обратно.

Черийски, който е и председател на синдикална секция на КТ "Подкрепа" в клон Перник на „Напоителни системи", обясни, че в предприятието повече от половин година не се изплащат редовно заплати.

Към 30 април 2010 г. в клон Перник са изплатени 60% от работната заплата за месец февруари.

В същото положение са и клоновете: Хасково, Сливен, Монтана, Гоце Делчев, а клоновете Дупница, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Варна, Шумен, Плевен са получили аванс за месец март.

Като цяло Дружеството е в тежко финансово състояние поради неизпълнението от страна на държавата ангажименти за възложените му за изпълнение публични дейности .

КТ "Подкрепа" многократно е уведомявала Министерство на земеделието и храните за финансовите проблеми, които има "Напоителни системи" ЕАД и които до този момент не са получили адекватно решение.

Основни потърпевши от лошото управление на Дружеството си остават работещите в него, които продължават да кредитират предприятието със своите работни заплати, е мнението на синдиката.

Разбираме тежката финансова криза, в която се намира държавата, както и усилията на Правителството да се справи с нея, в същото време е необходима незабавна и спешна намеса от компетентните органи, изискваща конкретни действия за изход от критичното състояние, в което се намира "Напоителни системи" ЕАД, посочват от там.

Те предупреждават, че гладната стачката на Черийски е само началото на сериозен социален конфликт в цялото Дружество - индикация, за който са писмата, адресирани до изпълнителния директор на Дружеството и до КТ "Подкрепа" относно нарастващо напрежение и в други клонове с неизплатени работни заплати.

КТ "Подкрепа" ще използва всички законови средства да защити живота, здравето и достойнството на своите членове, отбелязват в заключение от синдиката.