Синдикатите напуснаха тристранния съвет за социално и икономическо сътрудничество по време на обсъждането на предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Според представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа" промените в пенсионната система са прекалено драстични за толкова кратък период.

Това, което се прави като стратегия, няма да доведе до стабилизацията на НОИ, каза председателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, цитиран от БНР.
Тренчев заяви, че ще поиска среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да му обясни аргументите си.

Според Тренчев правителството не се е отказало от намерението си да намалява допълнително осигурителната вноска.
Той допълни, че досегашното намаление се е правило за привличане на инвеститори, а вече инвеститорите са си тръгнали, което означава, че не могат така да бъдат задържани в страната.

По думите му не са се променили и условията на труд, както се е очаквало като ефект от намаляването на вноската. Увеличаването на осигурителния стаж според синдикатите е скрито увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Тренчев смята, че основният двигател на пенсионната реформа е министърът на финансите Симеон Дянков, а министърът на труда и социалната политика е принуден да се съгласява.

Синдикатите настояват осигурителният стаж да се повишава плавно, както например във Франция, а не наведнъж.

Промените предвиждат увеличение на осигурителния стаж с три години за мъжете и жените. Има нова формула за актуализация на пенсиите. Бъдещото им увеличение ще зависи не само от инфлацията и осигурителния доход, а и от брутния вътрешен продукт.

Самоосигуряващите се ще бъдат задължени да внасят осигуровки на минималния праг от 420 лева на месец.
Промените предвиждат също да се опростят лихви по стари задължения към НОИ, в случай че се платят до средата на 2011-та година.

Окончателният вариант на промените ще стане ясен в сряда, 21 юли, когато бъде одобрен от правителството.