Синдикатите ще откажат да обсъждат нови промени в пенсионната възраст и нарастването на стажа, въпреки анонса на финансовия министър, че днес отново слага на масата на преговорите в Тристранния съвет пенсионната реформа. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите на Димитров няма точка в заседанието, която да формулира настояването на МВФ и министър Дянков за увеличаване на стажа и годините.

Предвидено е да се гледа законопроектът, който е подготвен тези дни като допълнение към законопроекта, приет от Надзорния съвет на НОИ и който е минал през комисиите, на базата и на договореностите с министър-председателя. "Т.е. компромисното решение и как то се отразява в нормативните текстове", посочи синдикалистът.

Това гледаме в тристранката, това е анонса от министър-председателя и всеки, който прави допълнителни предложения, независимо как се казва, дали министър Дянков или Пламен Димитров, прави внушение пряко срещу министър-председателя, т.е. бламира премиера.

Константин Тренчев: „На моменти се чудя кой управлява тази държава."

Ако някой тръгне да нарушава тези правила, просто няма да има заседание, категоричен е синдикалистът.

След малко ще започне поредното обсъждане на социалната и пенсионната реформа в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Председателят на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев също потвърди намерението на Пламен Димитров да не допусне обсъждане на темата, ако предложението на Дянков за увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране се сложи на масата. „На момента се чудя кой управлява тази държава", коментира Тренчев на влизане в заседанието на НСТС.

От своя страна обаче председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев каза, че работодателите приемат параметрите, предложени от Дянков, за плавно увеличаване с по 3 месеца всяка година на стажа и възрастта за пенсиониране и то още от следващата година.
По думите му, това е препоръката и на Международния валутен фонд.

Според Данев една такава мярка ще реши трайно проблема с дефицита в НОИ.