Президентът на КНСБ Желязко Христов предупреди на пресконференция, че през 2009 г. е възможно да има ръст на безработицата и стагнация на доходите заради глобалната финансова кризa, съобщи БНР.

Ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" са приели съвместна декларация по повод влиянието на кризата, в която посочват, че данъчните закони и бюджетът за следващата година следва да се съобразят с реалната ситуация в България, но да не прехвърлят тежестта на последствията от кризата върху хората на наемния труд.

Желязко Христов съобщи, че на 10 ноември ще има общ форум на конфедеративните съвети на двете синдикални организации, на който ще бъде направен анализ на бюджета за 2009 г., на колективното трудово договаряне на браншово и фирмено равнище и ще бъдат обсъдени общи решения на двата синдиката за преодоляване на неблагоприятните тенденции в страната заради кризата.

След форума ще има общонационална демонстрация за коректив на политиките на правителството, след която ще бъде предоставен едноседмичен срок на преговори с правителството.

Ако преговорите не дадат резултат, ще започне подготовката за национална едночасова ефективна стачка, каза президентът на КТ "Подкрепа" Костантин Тренчев.

В декларацията двата синдиката настояват за:

  • рязко повишаване на минималната работна заплата, възстановяване на необлагаемия минимум
  • 10-процентен данък върху всички видове социални разходи, които да се заплащат от работодателя
  • премахване на ограниченията за обхвата на ваучерното хранене и увеличаване на размера им от 40 на 80 лева
  • връщане на елементи на семейното подоходно облаган
  • въвеждане на стимули за повишаване на квалификацията
  • отказ от намерението за силно ограничаване на облекченията при дарение.

Други искания на двата синдиката са ръст на заплатите в бюджетния сектор не по-малко от 20 на сто, пенсионно осигурителната вноска на работещите в планираната формула 12 на сто - 10 на сто - 8 на сто, да бъде намалена от 8 на 6 на сто, а увеличението на пенсиите да минава през формулата и процента за всяка година стаж, който трябва да е 1 на сто.