Единственият начин да се гарантират пенсиите на категорийните работници е парите от професионалните фондове да отидат в един фонд. Това заяви президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев по повод днешното правителствено решение.

Тези хора, дето са се блъскали и са си дали живота, щяха да увиснат, изтъкна той.

По думите му синдикатите ще се опитат да убедят всички парламентарни групи, че това е добро решение.

Политиците обикновено си подливат вода. Нашето желание е държавата да работи, посочи президентът на КТ „Подкрепа".

По време на днешното правителствено заседание премиерът Борисов е прочел писмо с условия от синдикатите, с което кабинетът се е съобразил:

„Първо, запазване условията за ранно пенсиониране за лицата, работили в условията на първа и втора категория труд, установени в § 4 на ПЗР на КСО до 2014 година.

Второ, изграждане на солидарен фонд за ранно пенсиониране в ДОО под управлението и отговорността на НОИ по примера на функционирането на Учителския пенсионен фонд.

За целта до края на 2010 година трябва да се приемат необходимите нормативни изменения в КСО.

От 1 януари 2011 година вноските за работещите при условията на първа и втора категория труд в установените размери, съответно 12 и 7 на сто постъпват в новосъздадения фонд. От фонда се изплащат пенсиите за всички лица, придобили право за ранно пенсиониране при условията на § 4 от ПЗР на КСО за сметка на този фонд.

Въпреки днешното решение на МС синдикатите обмислят протестни действия, тъй като по думите на Тренчев има и други нерешени проблеми.

Днес той се е срещнал и с лидера на РЗС Яне Янев, който му е обещал РЗС да бъде парламентарна трибуна на КТ „Подкрепа". Янев е заявил, че намира исканията на синдикатите за основателни.

Тренчев и Янев са говорили и за нова Конституция. В някои отношения напълно споделям исканията му за промяна в основния закон, заяви Тренчев и допълни, че много текстове в Конституцията са идиотски.