Асоциацията „Активни потребители” е открила драстични нарушения при производството на някои марки сирена. Констатирано е и занижено качество на продуктите. Асоциацията е извършила тестове на 36 марки сирена.
Резултатите от тестовете представи на пресконференция председателят на асоциацията Богомил Николов, цитиран от БиТиВи. Той възнамерява да сезира Комисията за защита на потребителите (КЗП).
Николов обясни, че външните белези за откриване на това дали едно сирене е истинско или фалшифицирано, не са достатъчни. Според него цената давала известна гаранция. Тя не трябвало да е под 8-9 лева за килограм.
Установени са няколко подхода за фалшифициране на сиренето – използване на палмови масла, вместо животински, сухо мляко и високо водно съдържание. В същото време маслеността при тези продукти е ниска. Фалшификации са установи при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена. Тестовете категорично са установили, че те са подправени.
Управителят на Центъра по биология на храните д-р Сергей Иванов обясни, че при останалите изследвани 27 марки сирене има подозрения, че са прилагани нови подходи на измама.
Единият от методите бил като се добавя ензимът трансбутаминаза. Той увреждал протеините в продукта и по този начин го втвърдявал. Иванов обясни, че с това се цели с по-малко мляко да се направи нещо, което да прилича на сирене. У нас обаче все още нямало метод за откриване на този ензим. Подозренията за съдържанието му идвали от повишеното водно съдържание и ниска масленост при около 10 от марките сирена.
Засиленият внос на ензима през последните години и свидетелски показания на хора от бранша били друга индикация.
Д-р Иванов предупреди, че производителите на сирене с този ензим си играят със здравето на хората. Употребата на трансбутаминаза била разрешена, но не и за направата на сирене.
При 26 марки пък се наблюдавала ниска степен на зрялост – под 12,6 %. При продуктите по БДС тя била 14 %.
При четири от марките тестовете са показали под допустимите 44 % от сухото вещество. А при три пък обратното – високо съдържание и добавени немлечни мазнини.
При 5 от тестваните марки сирене е установено много ниско съдържание на протеин (белтък). То е било 12 на сто, а нормата е 15-16 %.
При нито една от изследваните марки сирена не е регистрирано наличие на антибиотици и наднормено количество сол.
Председателят на „Активни потребители” Богомил Николов отправи призив към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да започне регулярни тестове. Те обаче да не се правели по мандрите, а в търговските мрежи. Николов настоява още в проверките да участват всички заинтересовани страни.