За системни нарушения в "Стомана" (Перник) информира социалният министър Бисер Петков в отговор на въпрос по време на петъчния парламентарен контрол.

Оказва се, че за четири години инспекторите по труда са извършили 16 проверки в предприятието. Констатирани са 79 нарушения, 69 от тях касаят здравословните и безопасни условия на труд, обясни Петков.

За отстраняването им своевременно са приложени принудителни административни мерки, а в два от случаите работодателят е бил санкциониран. Издадени са съответните предписания за спазване на трудовото законодателство.

Взрив в завод "Стомана" - Перник

Взрив в завод "Стомана" - Перник

Пострадали са двама работници

Припомняме, при трудова злополука на 18 май двама служители на "Стомана"-Перник бяха тежко ранени. Единият работник беше с 75% изгаряния по тялото, а другият с 30%. И двамата бяха транспортирани в УМБАЛСМ "Пирогов" в тежко състояние. На 23 май по-тежко пострадалият мъж почина в болничното заведение. 

Почина единият от двамата ранени при инцидента в "Стомана" - Перник

Почина единият от двамата ранени при инцидента в "Стомана" - Перник

Мъжът беше с над 70% изгаряния

Досъдебното производство, което беше образувано по случая от Окръжна прокуратура Перник, беше за немарливост при спазване на правилата за безопасност

Според Петков най-често срещаните нарушения са свързани със здравето и безопасността на работниците. Нарушенията в предприятията са за наднормени стойности на прах и шум, както и неблагоприятен микроклимат в някои цехове.

Констатирани са още ниска ефективност на вентилационните инсталации и липса на такива, неотговаряща на изискванията осветеност, както и нарушения на работното време и извънреден труд.

В същото време, по думите на социалния министър, в предприятието са извършени редица подобрения и инвестиции. Осигурени са колективни средства за защита срещу технологични пръски от метал, както и за намаляване на шум и прах за подобряване на микроклимата и работната среда, обясни Бисер Петков.