Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и японският му колега Нишимура Ясутоши обсъдиха по време на среща в Токио нови ключови приоритети за развитие на връзките между България и Япония през следващите години. Информация за визитата на Богданов в Токио беше разпространена от икономическото министерство.

"Тези 50 години сътрудничество между "ЕлБи Булгарикум" и "Мейджи" са доказали, че отношенията между държавите ни са на много високо ниво - ние си поставяме още по-големи цели и вече гледаме напред към следващите 50 години, през които ключови сектори за съвместни дейности трябва да бъдат иновациите, дигитализацията и информационните и комуникационни технологии", заяви Богданов пред Ясутоши.

По думите му България се превръща в хъб за иновации в Европа, като страната ни вече има проекти на световно ниво, свързани с развойни центрове, роботи, супер компютри и сателитни констелации. "Търсим възможности за коопериране с японски компании точно в тези области", обяви българският икономически министър.

Японски стартъп разработва робот, подобен на Gundam, с цена от 3 млн. долара

Японски стартъп разработва робот, подобен на Gundam, с цена от 3 млн. долара

"Исках да създам нещо, което казва "Това е Япония" обясни Рио Йошида, 25-годишният главен изпълнителен директор

Богдан Богданов и Нишимура Ясутоши обсъдиха също национални и регионални проекти, свързани с инфраструктура, ядрена енергетика и възобновяеми енергийни източници, към които японските компании проявяват интерес. "България има важна роля за развитието на ключови проекти за региона", похвали страната ни Богданов и покани Ясутоши и японската бизнес федерация "Кейданрен" на визита у нас, за да се запознаят на място с възможностите за инвестиции.

Богданов посети и японския институт RIKEN, който през септември е подписал Меморандум за сътрудничество с българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). По време на срещата му с ръководството на японския институт бяха набелязани възможности за сътрудничество и обмен между български и японски учени, както и на студенти от двете държави.

Отчитат 60% повече чуждестранни инвестиции

Отчитат 60% повече чуждестранни инвестиции

Министърът на икономиката Богдан Богданов иска повече собствено производство

Министърът на икономиката и индустрията разговаря и с гуверньора на Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) Нобумицу Хаяши. Двамата коментираха възможностите за инвестиране в инфраструктурни проекти у нас. "Страната ни е връзката между държавите от Европейския Съюз и Азия", отбеляза Богданов. От своя страна Хаяши заяви, че високо оценява възможностите за инвестиции в България, които да допринесат за постигане на свързаност в региона. По думите му японският бизнес може да има водеща роля в развитието на важни проекти, както на регионално, така и на национално ниво. По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за партньорства в развитието на индустриалните зони в България.

Стокообменът на страната ни с Япония за първите девет месеца на 2023 г. възлиза на 234.2 млн. щ. д. Българският износ за периода отбелязва увеличение от 18.4%, достигайки до 71.8 млн. щ. д.

Нов суперкомпютър ще прави мащабни научни изследвания

Нов суперкомпютър ще прави мащабни научни изследвания

Суперкомпютърът "Хемус" бе открит от премиера Николай Денков