Премиерът Николай Денков откри новия български суперкомпютър "Хемус". Той е част от Инфраструктурен комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания на "Център за върхови постижения по информатика и информационни и комуникационни технологии" на Българската академия на науките (БАН).

Суперкомпютърът дава възможности за извършване на мащабни научни изследвания в области като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, лекарствен дизайн, широкомащабни симулации на високотехнологични материали и процеси, моделиране на динамични процеси в индустрията и високопроизводителен анализ на големи данни. Системата на суперкомпютъра дава възможност за съхранение и обработка на близо 6.72 петабайта, което дава възможност за намиране, достъпност, оперативна съвместимост и повторна употреба. Освен това лабораторията, където се намира самият суперкомпютър разполага с преносими системи за лазерно сканиране, комбинирана система за динамични изпитания и система за индустриална рентгенова компютърна томография с възможност за изследвания.

Разработена е и платформа, която обхваща всички нива на изчислителната екосистема, включително мрежови, компютърни ресурси, и данни, софтуер, услуги и инструменти за удобна и ефективна работа на мултидисциплинарните научни области.

Представиха най-новия петскейл суперкомпютър Discover

Представиха най-новия петскейл суперкомпютър Discover

Машината е елемент от националната система за иновации

Денков обясни, че центърът към БАН с новата техника и суперкомпютъра е на изключително високо европейско ниво. От години се изработват нови алгоритми за високопроизводително изчисление и е важно учените да бъдат оборудвани със съответната техника на високо ниво, каза премиерът, който увери, че властта ще работи затова наличната техническа база на учените да бъдат подпомогнати с по-добри заплати, обясни премиерът.

Денков добави, че все още има известна фрагментация между различните институти и учените, но всички те трябва да работят заедно и да се допълва тяхната експертиза, за да може България да стои стилно на европейската и международната карта.

МРРБ отпусна 9 млн. лв. за обновяването на БАН

МРРБ отпусна 9 млн. лв. за обновяването на БАН

Ще бъдат ремонтирани три научни комплекса в столицата