Бързо написаните промени в Закона за енергетиката, с които да не се допуска исканото увеличаване на цената на електроенергията, разделиха народните представители от енергийната комисия на два отбора - „За" или „против".

Състоянието на енергетиката събра за пореден път министри, депутати, работодатели и синдикати, а поводът са промените в Закона за енергетиката.
Двете ресорни парламентарни комисии се събраха на съвместно заседание със задачата да разгледат въпросните изменения.

Целта е да бъде свит дефицитът на Националната електрическа компания (НЕК), да се стигне до балансиране на системата и да се върви към либерализиране на пазара на електроенергията", обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя извади на преден план някои от предложените промени, които засягат предимно производителите на електрическа енергия от ВЕИ. Едно от тези изменения е даването на възможност на НЕК да изкупува от тези производители електроенергия над гарантираната на преференциални цени.

Друга предвидена законова възможност е тази, при която Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) сама да прави анализ и ако сама прецени да определи индивидуални цени за производителите на електрическа енергия от ВЕИ.

"Не ни карайте да приемаме едни решения, въз основа на които утре ще се срамуваме като народни представители", призова народният представител от ДПС Рамадан Аталай и с това обясни, че от движението няма да подкрепят така предложените промени.
Бившият шеф на енергийната комисия в предишния парламент изтъкна и друг момент около тези промени, а именно - начинът им на изготвяне и го определи като „седянка, където вие сте се уточнявали някакви неща".

„Министър-председателят в доброто си взаимоотношение изпадна в такава ситуация, в която може да бъде обвинен от опозицията в натиск от страна на работодателите", посочи още ДПС депутатът.

Друго негово недоволство е и фактът, че големите работодателски организации не са загрижени към самите производители на електроенергия и обратното - самите производители към работодателите.

Твърдо против промените се обявиха и от „БСП Лява България", а социалистът Таско Ерменков предупреди: „Да не вземем да ѝ отрежем главата на българската енергетика".

Неочаквано критика към измененията отправи и депутатът от Реформаторския блок Станислав Иванов с думите: „Този законопроект може да се превърне в един некролог за българската енергетика".

Неговият съпартиец Мартин Димитров пък ще натисне копчето „За" написаните набързо промени. Според него те ще дадат възможност на енергийната министърка да напише план за оптимизиране на разходите в държавната енергетика.

От формата на изготвяне на законопроекта се възмути и депутатът от АБВ Кирил Цочев. „От две години говоря за реформи в енергетиката и дойде време, в което решително тръгваме към такива промени. Малко съм разочарован обаче, защото някак си в движение се внасят законопроекти и то на база само на среща между министър-председателя, работодатели и синдикати", обясни недоволството си АБВ депутатът.

Тези промени пък могат да възстановят тежкоболния организъм на българската енергетика, е убеден съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. „Трябва да се държи сметка на оцеляването на енергетиката, а не на това да продължават печалбите и ограбването. Подкрепяме законопроекта, това е правилната посока", отсече Симеонов.

Въпреки критиките народните избраници и от двете парламентарни комисии приеха на първо четене написаните промени в Закона за енергетика, които ще свият "дупката" в НЕК и ще помогнат на КЕВР да предложи по-малко увеличение на цената на тока от 1 август.