Потребителите у нас ще могат да наблюдават онлайн актуалните цени на основните храни по цялата верига производител - преработвател - търговец.

За целта ще бъде създаден интернет сайт, който ще се обслужва от органа за наблюдение на цените на храните у нас, който се очаква да бъде създаден на едно от следващите заседания на Министерски съвет.

Това съобщи от далечна Испания земеделският министър Найденов, който откри международното ловно изложение „Венатория" 2011 в Мадрид, на което България е страна-партньор.

Според министър Найденов сайтът ще представлява своеобразна „виртуална борса за цените по веригата".

На него ще може да се види колко струва например един литър мляко, каква е себестойността за получаване на един кг. кашкавал и колко струва в крайните вериги. Крайните цени в различните търговски вериги на сайта ще са вариращите от - до. На сайта на новата структура ще могат да се подават и потребителски сигнали.

„Не мога да прогнозирам дали цените ще паднат от създаването на такъв орган, но при всички случаи е добре да знаем какво се случва", коментира министър Найденов.

Той даде още един пример - с цената на вносните домати. Те се внасят на 5 ст. за кг., а после се продават за 5 лв. на пазара. „Вносителите лъжат, защото не плащат митото и после ги продават на 5 лв.", обясни още министърът.