Най-висок процент млади хора под 15-годишна възраст е отчетен в Сливен - 17,6% и в Бургас - 15% от населението на тези градове. Най-застаряващи български градове с население над 65-годишна възраст са Видин - 26% и Габрово - 25% от хората, живеещи там. Това отчитат данни на Евростат относно демографската структура на градове и региони в ЕС, съобщава БТА.

Изследването е за региони в страните-членки на ЕС за 2013 г., където живеят най-висок процент млади хора (под 15 години), както и най-висок процент възрастни хора (над 65 години).

Младите хора в ЕС под 15 години са около 16% от общото население на Евросъюза, а възрастните лица над 65 години съставляват около 18%от живеещите в ЕС, отчита Евростат.

Четири региона във Франция и по един в Ирландия, Испания и Великобритания са населени с най-млади европейци. Тези региони регистрират и най-висок процент на раждаемост като дял от общото население. Най-застаряващи с население над 65 години са три региона в Испания и по един в Германия, Италия, Португалия и Гърция.

София е една от столиците в Евросъюза с най-нисък процент регистрирани за живеене чужденци, отчита анализ на Евростат за пропорциите на ненационални жители в европейските столици, като данните са за 2012 г. В София са регистрирани около 13 000 чужденци, които живеят постоянно, което е 1% от близо 1,3 милионното население на българската столица. Най-нисък процент регистрирани чужденци живеят във Варшава - едва 0,6% от 2,4 милионното население на полската столица.

Най-голям дял на чуждестранни граждани, живеещи в европейска столица, е регистриран в Люксембург - близо 64%. Следват Брюксел - 34% и Рига - 26%. Във Виена, Дъблин,Талин и Лондон - около 20% от живеещите там жители са чуждестранни граждани.