Собствениците на заведения възразиха срещу поредното задължение в условията на криза. От тях се изисква - от европейска директива, от втората половина на годината неопакованите храни да се предлагат задължително с етикет с информация за продуктите със срок на годност, за съставките и алергените, съобщи БНР.

Заведенията и супермаркетите, които продават приготвена и непакетирана храна, ще трябва да я етикетират с подробна информация. Подобно изискване ще има и към доставките за вкъщи.

Неопакованите храни вече трябва да са с етикет

Неопакованите храни вече трябва да са с етикет

Изискването е за директна продажба и на предлагани храни от заведенията

Етикетите трябва да съдържат данните на фирмата, приготвила храната, срок на годност, съставки, алергени, подсладители, кофеин.

По думите на собствениците на заведения и сега в менютата се отбелязва наличието на алергени в храната. Подробните етикети ще се поставят и при консумация на място, но ако клиентът я поиска.