В деня на банкера - Никулден - София получи инвестиционен рейтинг от международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P Global Ratings).

Агенцията повиши дългосрочния кредитен рейтинг на столицата от ВВ+ на ВВВ- със стабилна перспектива.

Така рейтингът на столицата влиза в групата на "инвестиционните рейтинги".

На практика това означава, че Столична община се превръща в още по-привлекателно място за насочване на инвестиции.

Полезен ориентир за чуждестранните инвеститори е добрият рейтинг. Той е в полза и на самата община и нейните граждани, защото помага за привличане на по-евтин финансов ресурс за реализиране на капиталовата програма на столицата.

Повишаването на кредитния рейтинг е похвала за работата на екипа на кмета и на общинската администрация за поддържането на финансова стабилност. Това се случва с поддържането на високо ниво на собствени приходи на Столична община.

Като причини за повишаването на кредитния рейтинг на столицата е, че в подкрепа на вътрешноприсъщия рейтинг на Столична община е статутът на града като административен, финансов и търговски център на България.

Рейтингът на страната е е BBB-/стабилна перспектива/A-3, което означава, че икономиката на София е по-силна от средната за страната. По тази причина Стандард енд Пуърс дава на Столична община максималния възможен рейтинг за българска община, който е равен на държавния.