Между месеците февруари и май 2016 г. ще започнат сондажите за нефт и газ в блок „Хан Аспарух" в Черно море. Това обяви във Варна управителят на фирма „Тотал България" Кзавие Фожрас, цитиран от БНР.

От 700 000 до 1 млн. евро на ден ще струват сондажите. Вторият сондаж е предвиден за първото тримесечие на 2017-а година. Сондите ще преминават през 2000 метра в морската вода и още 4000 метра в скалата на морското дъно.

Кзавие Фожрас е категоричен, че ако успеят да открият нефт или газ, това ще доведе до голяма независимост на българската енергийна система. През 2014 г. са приключили сеизмичните проучвания. В момента данните от тях се анализират. Това е необходимо, за да може фирмата да се подготви за началото на дълбокия сондаж. Цялата операция преминавала през три етапа. Първият включва проучвателни дейности. Ако бъдат открити нефт и газ, стартира изграждането на съпътстващата инфраструктура, което е вторият етап.

Добивът на природни богатства в третата фаза. Той ще продължи до 30 години.

Управителят на фирма „Тотал България" обясни, че в промишлената зона на пристанище Варна ще бъде разположена логистичната база, свързана със сондажните дейности. Работниците ще бъдат транспортирани до сондажния кораб с вертолети, които ще излитат от варненското летище.

Фожрас смята, че приносът към местното икономическо развитие ще бъде свързан основно с транспорт на служители, съхранение и управление на стоки и материали, както и специализирани консултантски услуги.

Сондажите ще бъдат извършени съобразно всички норми за безопасност и с грижа за околната среда, категорични са от компанията. Ако не бъдат открити нефт или газ отворите ще бъдат запълнени с бетон.

Блокът „Хан Аспарух" се намира в Западната дълбоководна зона на Черно море. Той е на 128 км от Варна и 86 км от нос Калиакра. 14 220 кв. км е площта на блока.