През ноември 2023 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство" се понижава с 0.6% спрямо предходния месец по предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Отчита се също намаление с 3% на строителната продукция в сравнение ноември 2022 година.

През ноември 2023 г. индексът на произведената строителна продукция е под равнището от предходния месец, като намалението при гражданското/инженерното строителство е с 1.5%, а при продукцията от сградното строителство - с 0.1%

Понижението на индекса на строителната продукция на годишна база се определя от отрицателния темп при гражданското/инженерното строителство, по отношение на което е регистрирано намаление с 6.7%. Същевременно при сградното строителство не се наблюдава изменение.

Лек спад в строителството отчита НСИ за септември

Лек спад в строителството отчита НСИ за септември

По-съществен е спадът в промишлеността, а търговията на дребно запазва нивата си

Индексът на промишленото производство през ноември 2023 г. намалява по сериозно - с 3.2% в сравнение с предходния месец и с 10.9% спрямо съшия месец на 2022 г.

Намаление спрямо октомври 2023 г. е отчетено в добивната промишленост - с 5.6%, в преработващата промишленост - с 2.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.8%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти - с 16.6%, производството, некласифицирано другаде - с 16.1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 12.3%.

Ръст е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 15.1%, и производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 9.1%.

Бизнесът през юни: Лек спад в строителството и слаб ръст в промишлеността спрямо май 2023 г.

Бизнесът през юни: Лек спад в строителството и слаб ръст в промишлеността спрямо май 2023 г.

Оборотът в търговията на запазва нивото от предходния месец

На годишна база спад на промишленото производство е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 27.0%, в добивната промишленост - с 12.3%, и в преработващата промишленост - със 7.9%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 42.7%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 22.3%, производството на мебели - с 22.0%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 21.4%.

Увеличение се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8.8%, и производството на основни метали - с 8.3%.