Индексът на продукцията в сектор "Строителство" през септември 2023 г. се понижава с 0.4% спрямо август т. г., по данни на Националния статистически институт (НСИ). Регистрирано е и намаление с 1.9% на строителната продукция в сравнение със същия месец на 2022 година.

Месечни изменения

Индексът на произведената строителна продукция, е под равнището си от предходния месец, като намалението при сградното строителство е с 0.4%, а при продукцията от гражданското/инженерното строителство - с 0.3%.

Годишни изменения

Понижението на индекса на строителната продукция на годишна база се определя от отрицателния темп както при гражданското/инженерното строителство - с 3.7%, така и при сградното строителство - с 0.4%.

Индексират цените за строителство по обществени поръчки на 3 месеца

Индексират цените за строителство по обществени поръчки на 3 месеца

Проект за промяна в методиката за изменение на цените е публикуван за обществено обсъждане

Индексът на промишленото производство се понижава с 2.7% през септември 2023 г. в сравнение с предходния месец. Спрямо септември 2022 г. е регистриран спад с 11.5% на индекса на промишленото производство.

Мебелната промишленост притеснена от цената на тока

Мебелната промишленост притеснена от цената на тока

Обяви се против незаконната сеч на горите

През септември 2023 г. оборотът по съпоставими цени в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" запазва нивото си от предходния месец. Оборотът в търговията на дребно е без изменение и спрямо септември 2022 г.

Без особени промени на цените на едро у нас

Без особени промени на цените на едро у нас

Оранжерийните краставици поскъпват като изключение, като цената им нараства с 13,9% до 2,29 лв на килограм