Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) започва кампания "Заедно за опазване на горите", с която се обявява против незаконната сеч. БКДМП настоява гората да бъде стопанисвана правилно.

На пресконференция, проведена в Литературен клуб "Перото" в София, проф. д-р Васил Живков, председател на БКДМП настоя, че българската гора трябва да бъде запазена и стопанисвана по най-добрия начин. Всички искат горите да бъдат в най-доброто състояние и да дават това, което е необходимо на обществото, каза проф. Живков и добави, че българските гори не са защитени. Гората създава възобновяем природен ресурс - дървесината, която може да се използва за мебели, за интериорни елементи, в строителството и за много други неща. Дървесината може да се ползва повторно, може да се поправя и рециклира, посочи проф. Живков.

Той настоя за реални и точни данни затова какъв в ресурсът на българските гори.

WWF: Над 25% от дърводобива у нас е незаконен

WWF: Над 25% от дърводобива у нас е незаконен

Нелегалната сеч генерира скрити приходи от над 100 милиона лева годишно

Не е коректно да се противопоставя бизнесът на гражданите, които ползват дърва за огрев. А като трудности, заради които настояват за подкрепа, бяха откроени цените на суровините и на енергията, сивият сектор, фалитите и остарелият начин за дърводобив.

Мирослав Маринов, заместник-министър на земеделието, увери браншовата камара, че земеделското ведомство подкрепя техните усилия за запазване на българските гори. Държавата играе голяма роля в управлението на горите, посочи той.

3 дървопреработващи фирми спират работа заради високите цени

3 дървопреработващи фирми спират работа заради високите цени

Те алармират за спекулативното покачване на цената на дървесината през 2022 г