Очаква се проектът за петролопровода „Бургас - Александруполис" да бъде прекратен, заяви Пламен Русев, бивш член на съвета на директорите на международната компания Транс - Балкан Пайплайн.

Той поясни, че това ще стане заради неизпълнение на финансовите задължения от страна на българските акционери.

По думите му решението ще бъде взето на общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 17 февруари в Рим.

Мога да потвърдя, че проектът отива към прекратяване. Това е една хубава развръзка, тъй като страната ни не плаща своите вноски по проекта, което създава напрежение между акционерите. От своя страна и Гърция е отказала да изпълнява поетите задължения, заяви Русев.

Русев поясни, че преките загуби от прекратяване на проекта на този етап ще са в размер на 15-20 милиона лева директно дадени от бюджета.
Непреките загуби
обаче не могат да се изчислят.

„Бургас-Александруполис" не бил спрян
Още...

Вероятно, тъй като се нарушава международното споразумение, другите страни ще поискат обезщетение, които могат да са в размер на 200-300 милиона лева. По думите му най-неприятното е, че около 800 милиона евро инвестиции за загубени за България

Икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че няма информация за прекратяване на проекта от руска страна и прехвърли журналистическите питания към финансовия министър Симеон Дянков.

В края на декември миналата година участието на страната ни в проекта беше поставен под съмнение.

България не е погасила задълженията си по проекта в определените срокове, обяви той. На последната среща на участниците в проекта в Амстердам сме потвърдили, че ще погасим дълга си до 15 декември, но това не е станало, обясни тогава вицепрезидентът на „Транснефт" Михаил Барков.
Въпреки това Русия заяви, че няма намерение да се отказва от проекта за изграждане на трансбалкански петролопровод, ако България реши да не участва в строителството му.

По-късно от финансовото министерство опровергаха тази информация, съобщавайки  че проектът не е прекратяван, тъй като това не може да бъде направено едностранно.

Припомняме, гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос упрекна страната ни, че бави реализирането на проекта.

Русия, Гърция и България през 2007 г. се съгласиха да построят нефтопровода с близо 300 километра дължина, но с идването на правителството на Борисов, проектът е в застой, посочи той.

Трансбалканският петролопровод има за цел да разтовари претоварените черноморски проливи, транспортирайки петрол по суша от пристанището Бургас на Черно море до Александруполис на Егейско море. Предвижда се капацитетът на петролопровода да е 35-50 милиона тона годишно.