Спират работа най-големите фирми, поддоставчици за автомобилостроенето. Това съобщиха от Българската браншова камара машиностроене.

В писмо до медиите те изреждат, че от "Линамар България", Русе ("Монтюпе") спират работа до 10 април. Първоначалното им съобщение бе, че спират работа от 6 до 10 април. На 25 март съобщиха, че спират работа от 30 март до 10 април.

От "ВИТТЕ Аутомотив", Русе - от 16 до 20 март са в отпуск 30% от работещите; от 23 до 27 март други 30%. Цялото производство спира да работи от 30 март в двуседмичен срок.

Опасенията на русенското ръководство са, че китайските поддоставчици възстановяват производството си. Техните конкуренти от Мексико не са спирали работа и вероятността да бъдат изместени от тях е много голяма. 

Удължиха мерките против епидемията до 12 април

Удължиха мерките против епидемията до 12 април

Министър Ананиев подписа заповедта

От бранша съобщават без уточнение, че и друга ключова фирма временно спира работа изцяло в двата завода за две седмици. Причината отново е въведеното извънредно положение и временното спиране на производството в заводите на клиентите им.

Припомняме, преди дни от българската компания, която произвежда авточасти за "Язаки" спря работа и в трите си завода за 11 дни.

Поддоставчиците за автомобилостроенето са в тежка ситуация, признават от браншовата организация и изреждат причините за това. Първата е невъзможност да извозват работещите, голяма част от които живеят на 70-80 км от завода - поради мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. Втората причина е започващата криза поради спиране на европейски фирми, произвеждащи автомобили.

"Не е изключено при ненамеса от страна на държавата отделни производства да бъдат изнесени в други страни", пишат от организацията.

В същото време и "Бургаска корабостроителница" остава без работа. Независимо, че има договор с Русия за ремонт на определени кораби по график, руските специалисти, които трябва да присъстват и консултират дейностите по ремонта, не могат да дойдат в България. Договорът за ремонт на руски кораби не е прекратен, но изпълнението му се отлага неопределено във времето.

Припомняме, от днес всички пристигащи на територията на България подлежат на 14-дневна карантина. При вчерашното изявление на президента на Русия Владимир Путин в Русия следващата седмица е неработна за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Забавят се и срокове за доставка на материали от западните страни. Вместо за 10-12 дни доставките стават за 20-25 дни.

В най-големия кораборемонтен завод "Одесос", Варна довършват ремонта на кораб, но не е ясно кога и как ще пристигнат други кораби за ремонт, за които има договор. Причината - от тези страни не могат да пристигнат специалисти, контролиращи ремонта.

"Корабно машиностроене", Варна - спира работа за две седмици. Не може да експедира изработена продукция за Италия.

Редица фирми от другите подсектори на машиностроенето също са в тежка ситуация, пишат от Камарата и припомнят, че са подавали сигнализи нееднократно.