ЕVN Bulgaria пристъпва към изключване на електрозахранването на "Мина Балкан 2000" АД и на "Мина Черно море Бургас" ЕАД.

Причината е неплатени задължения за консумирана електроенергия, съобщиха от дружеството.

Задълженията на двете предприятия за потребено електричество са в общ размер на 208
600 лева.

Просрочените задължения на "Мина Балкан 2000" АД към момента са на стойност над 92 700 лева, а последните две фактури не са изплатени. Поетите от минното дружество задължения по погасяване на задълженията за консумирана електроенергия не се изпълняват, уточняват от EVN.

Oт там допълват, че просрочените задължения на "Мина Черно море Бургас" ЕАД към днешна дата са в размер на над 115 800 лева.

От EVN уточняват, че са предупредили Мина Балкан и Мина Черно море за
за евентуално предстоящо преустановяване на електрозахранването.

Предизвестията са изпратени с копия и до съответните институции - кмет, областен управител, районна прокуратура, Гражданска защита.

EVN Bulgaria е предложило и сключило с тях договори за разсрочено плащане на натрупаните задължения за консумирана електроенергия.

След като те не са били спазени от страна на минните компании, а освен това не
се изплащат и текущите задължения за консумиран ток, електроразпределителното дружество е принудено да пристъпи към изключване на снабдяването с електроенергия с цел ограничаване на собствените загубите.

EVN Bulgaria предвижда изключването на електрозахранването за минните дружества да бъде с продължителност, която не би създала опасност за техните съоръжения и служители.

От дружеството изразяват готовност за постигане на нови договорености с двете мини за бъдещо заплащане на натрупаните задължения за употребена електроенергия.