Когато падат или се вдигат цените на петрола, то на крайния пазар това не става автоматично, необходимо е време.
Това заяви икономическият министър Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол.

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов отправи въпрос относно икономически необосновано високи цени на горивата у нас през 2015 г.

Той коментира, че цената на дребно на бензина в България е по-ниска от тази в Европейския съюз. Цената на дизела пък била почти равна на средната цена в ЕС.

"Не спорим по въпроса дали подлежи на административно регулиране и административен контрол от Министерство на икономиката ценообразуването на горивата”, изтъкна още Лукарски. Нямало нормативен акт, който да дава право на Министерство на икономиката да регулира цените на горивата.

Дай, Боже, това, което се случва във Варна, да се случва в повече места на България“, заяви икономическият министър, визирайки бензиностанциите на Веселин Марешки.

Според реформатора Петър Славов цената трябва да се съобразява с размера на акцизите. По думите му, редица представители на бизнеса посочват, че в България има прекалено малка разлика между цените на отделните „играчи” на пазара, което би могло да свидетелства за наличието на картелно споразумение.