Цените на основните зърнени стоки на световния пазар се стабилизират тази седмица, съобщи БТА, позовавайки се на Софийската стокова борса (ССБ).

Причината за това е бързото прибиране на реколта и доброто състояние на посевите в САЩ. Поради това и юлския фючърс в Чикаго се срина до най-ниски стойности в края на юни, като за това допринесе и фактът, че оповестените числа в отчета на Министерството на земеделието на САЩ надминаха очакванията и при пшеницата, и при царевицата.

Но фактор за стабилизираните цените е и влошените перспективи за новата руска реколта и сериозните климатични проблеми във Франция.

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго остана на 229 долара за тон за доставка през август, а във Франция се наблюдава спад с 4 евро до 219 евро за тон. В Украйна отново има намаление на цента от 223 до 215 долара за тон, а в Русия е с 11 долара надолу до 219 долара за тон.

Царевицата в САЩ е поскъпнала с 2 долара до 186 долара за тон. Във Франция цената се нагоре с 8 евро до 213 евро за тон, а в Украйна се понижи с 3 долара до 192 долара за тон.

Ечемикът също поевтинява в Украйна с 8 долара до 177 долара за тон за доставка през юли - август, а цената на рапицата на борсата "Юронекст" за доставка през август е по-евтина с 24,25 евро до 476,50 евро за тон.

Цената на нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам тази седмица се покачи с 5 долара до 1050 долара за тон. При рафинираната захар обаче движението е чувствително надолу с 30,90 долара за доставка през август, достигайки до 553,40 долара за тон на борсата в Лондон.

Търговията със зърнени стоки остава спокойна на Софийската стокова борса. Хлебна пшеница се предлагаше за 388 лева за тон с доставка до купувач (доставка DAP). Фуражната пшеница се търси на 340 лева за тон, след като миналата седмица се сключиха сделки за фуражна пшеница, закарана на място, на цена от 400 лева за тон.

Царевица се предлагаше в диапазона от 360 до 380 лева за тон, а маслодайният слънчоглед - от 810 до 840 лева за тон. Цените на основните хранителни стоки останаха стабилни при същото ниво на началните цени, като бутилка олио се продаваше на 2,20 лева за литър, както и нерафинирано такова на 1750 лева за тон. Продължава предлагането на жълт грах в биг бек по един тон при начална цена 1200 лева за тон.

В подкръг "Индустриални стоки" на ССБ сделки имаше за дърва за огрев на 230 лева за тон, за въглища на 810 лева за тон и за пелети на 570 лева за тон. Продаде се и газ пропан бутан в диапазон от 920 до 975 лв./хил.л.

Цените на зърнените култури и продукти се покачват на световните пазари

Цените на зърнените култури и продукти се покачват на световните пазари

Намаляването на глобалното производство на пшеница се дължи на неблагоприятната ситуация в Русия