Три от пробите, изпратени за анализ в Германия, който трябваше да установи дали в продукти от стандарта „Стара планина" са използвани соеви протеини, са дали позитивни резултати.
Единствено пробата на фирма Сами - М е дала отрицателен резултат, тоест в техните продукти не са открити соеви протеини, заяви на извънредна пресконференция земеделският министър Найденов.

Припомняме, по-рано днес една от набедените фирми - Сами-М, обяви, че изследването в Германия не е потвърдило резултатите от пробите, извършени у нас.

Трите проби, в които е открита соя показват обаче, че количествата на соята са под 0,1 %. Това означава, че тази соя не е вредна дори за хора, които са алергични към продукти със соеви протеини, стана ясно още от брифинга, в който освен министъра участваха председателят на асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, експерти и представители на 4-те фирми, от които са иззети пробите за анализ.

На пресконференцията стана ясно, че има два вида анализ - количествен и качествен. Качественият метод установява има ли вложена соя в месните продукти, а количественият - като този, направен в Германия, колко процента е съдържанието.
Двата анализа са на молекулярно ниво, тоест хващат се и минимални количества соеви протеини.

Министър Мирослав Найденов посочи, че трябва да се установи по какъв начин са попаднали тези минимални количества соя.
Вариантите са два - или става въпрос за проблем по технологичната линия, което производителите отхвърлят като вариант или става въпрос за стабилизатори със соя, които се използват в подправките.

Според стандарта за производство на висококачествени месни продукти от типа „Стара планина" който беше приет в началото на годината на санкции подлежат всички фирми, които имат положителен резултат за съдържание на соя.

Това означава, че ако стриктно се спазва законодателството въпросните 3 фирми, при които соевите протеини са под 0,1 % ще трябва да бъдат санкционират с глоба, наложена от контролния орган.

Министър Найденов изтъкна в същото време, че за всички вече е ясно, че и 4-те проверени фирми не са влагали соя в продуктите си.

По думите му стандартът „Стара планина" е изготвен, без да се предвиди, че може да се установи такова минимално количество на соя.

Асоциацията на месопреработвателите ще поеме ангажимента за своя сметка да оборудва лаборатория в България, чрез която да се анализират иззетите проби. Държавата пък ще има ангажимента да акредитира новата лаборатория.

Идеята е, ако в България бъде открито някакво количество соя в продукта „Стара планина", чак тогава пробите да се изпратят за анализ в Германия.

Окончателният доклад, съдържащ и анализа на подправките ще бъде изготвен в понеделник.

Кирил Вътев изтъкна, че за всички е ясно че фирмите не са злоупотребявали. „Народът трябва да разбере, че никой не го лъже", категоричен е той и допълни, че не би трябвало фирмите да плащат глоба, въпреки установените количества соя, тъй като те са под санитарния минимум.

Този минимум в Германия е 0,25%, санитарен минимум трябва да бъде определен и за България и той трябва да бъде по-коректен от заложените в закона 0%.

Представителят на фирма „Кен АД" за пореден път изтъкна, че приема резултатите от направените в Германия експертизи, но подчерта, че фирмата производител не използва соеви протеини в нито един продукт, включително и в тези от стандарта „Стара планина"

При така създалата се ситуация стандартът за производство ще бъде върнат незабавно на фирма Сами-М.

От министерство на земеделието ще поискат официално становище от министерството на здравеопазването за това, какъв е санитарният минимум, който не е вреден дори за алергични хора. След това ще се разработи по-коректна методика за изследване и едва тогава стандартът ще се промени.

От бранша изразиха притеснение, че повечето фирми сами ще се откажат да произвеждат продукти по стандарта Стара планина при положение, че рискът да бъдат глобени заради минимални количества соя все още съществува.