Три от пробите, изпратени за анализ в Германия, който трябваше да установи дали в продукти от стандарта „Стара планина" са използвани соеви протеини, са дали позитивни резултати.
Единствено пробата на фирма Сами - М е дала отрицателен резултат, тоест в техните продукти не са открити соеви протеини, заяви на извънредна пресконференция земеделският министър Найденов.
Припомняме, по-рано днес една от набедените фирми - Сами-М, обяви, че изследването в Германия не е потвърдило резултатите от пробите, извършени у нас.
Трите проби, в които е открита соя показват обаче, че количествата на соята са под 0,1 %. Това означава, че тази соя не е вредна дори за хора, които са алергични към продукти със соеви протеини, стана ясно още от брифинга, в който освен министъра участваха председателят на асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, експерти и представители на 4-те фирми, от които са иззети пробите за анализ.
На пресконференцията стана ясно, че има два вида анализ - количествен и качествен. Качественият метод установява има ли вложена соя в месните продукти, а количественият - като този, направен в Германия, колко процента е съдържанието.
Двата анализа са на молекулярно ниво, тоест хващат се и минимални количества соеви протеини.
Министър Мирослав Найденов посочи, че трябва да се установи по какъв начин са попаднали тези минимални количества соя.
Вариантите са два - или става въпрос за проблем по технологичната линия, което производителите отхвърлят като вариант или става въпрос за стабилизатори със соя, които се използват в подправките.
Според стандарта за производство на висококачествени месни продукти от типа „Стара планина" който беше приет в началото на годината на санкции подлежат всички фирми, които имат положителен резултат за съдържание на соя.
Това означава, че ако стриктно се спазва законодателството въпросните 3 фирми, при които соевите протеини са под 0,1 % ще трябва да бъдат санкционират с глоба, наложена от контролния орган.
Министър Найденов изтъкна в същото време, че за всички вече е ясно, че и 4-те проверени фирми не са влагали соя в продуктите си.
По думите му стандартът „Стара планина" е изготвен, без да се предвиди, че може да се установи такова минимално количество на соя.
Асоциацията на месопреработвателите ще поеме ангажимента за своя сметка да оборудва лаборатория в България, чрез която да се анализират иззетите проби. Държавата пък ще има ангажимента да акредитира новата лаборатория.
Идеята е, ако в България бъде открито някакво количество соя в продукта „Стара планина", чак тогава пробите да се изпратят за анализ в Германия.
Окончателният доклад, съдържащ и анализа на подправките ще бъде изготвен в понеделник.
Кирил Вътев изтъкна, че за всички е ясно че фирмите не са злоупотребявали. „Народът трябва да разбере, че никой не го лъже", категоричен е той и допълни, че не би трябвало фирмите да плащат глоба, въпреки установените количества соя, тъй като те са под санитарния минимум.
Този минимум в Германия е 0,25%, санитарен минимум трябва да бъде определен и за България и той трябва да бъде по-коректен от заложените в закона 0%.
Представителят на фирма „Кен АД" за пореден път изтъкна, че приема резултатите от направените в Германия експертизи, но подчерта, че фирмата производител не използва соеви протеини в нито един продукт, включително и в тези от стандарта „Стара планина"
При така създалата се ситуация стандартът за производство ще бъде върнат незабавно на фирма Сами-М.
От министерство на земеделието ще поискат официално становище от министерството на здравеопазването за това, какъв е санитарният минимум, който не е вреден дори за алергични хора. След това ще се разработи по-коректна методика за изследване и едва тогава стандартът ще се промени.
От бранша изразиха притеснение, че повечето фирми сами ще се откажат да произвеждат продукти по стандарта Стара планина при положение, че рискът да бъдат глобени заради минимални количества соя все още съществува.
Dragunov7_62
на 23.10.2010 в 10:10:27 #9След като от години не слагат месо а сега и соя ,дали какво слагат в тези кренверши ,много чудно?????????????????
Хаджи Димитър
на 23.10.2010 в 01:26:41 #8...няма ли да я закрият тази държава скоро? само хаби територия!
ivorad
на 23.10.2010 в 00:21:32 #7Заглавието на темата е пореден елемент от всеобщата акция срещу правителството. Скандалът със соята има несъмнено позитивен финал, но на авторите страстно им се привижда "буксуване"......
LeBaron
на 22.10.2010 в 22:43:54 #6Незнам какво, ама със Стара Планина са много добри неща. Само от тях папам.
12 без 2
на 22.10.2010 в 22:30:41 #5Министърът, наред с производители и търговци, извършват закононарушение. Всички колбаси трябва да са от месо по БДС, както и всички кашкавали и сирена - от мляко. Контролните функции на държавата следва да обхващат всеки производител и търговец, без изключение. Изключително неприятно е само заради факта, че стандартът "Стара планина" не допускал соя, продуктите да бъдат по-скъпи - тъкмо така държавата узаконява спекулата.
12 без 2
на 22.10.2010 в 22:28:01 #4Ядох, на мастор Цевтко салам, както и кремвирши на КЕН. По-големи боклуци са от ония, дето са извън стандарта. Напълно изкуствени на вкус, отврат. Един път ядох и кюфтета, не мога да си спомня на коя фирма, уж "Стара планина", а по-мазни от онези, които съм ял досега.
zmja
на 22.10.2010 в 22:25:15 #312 ти досега ял ли си поне едно парче наденица от стара пл . Ако си ял въобще нямаше да пишеш за рога и копита и т.н . Вие сте специалисти по внушенията само че простия народ които ви верваше УМРЕ.
12 без 2
на 22.10.2010 в 22:08:26 #2Добре, соя повече нема да има специално в тоя стандарт, а ще има ли чисто месо, каквото слагаха едно време при соца, или ще продължават да ни залъгват със сланини, кожи, рога, копита, нокти, люспи и оцветители???

zmja
на 22.10.2010 в 21:47:42 #1Едно от наи добрите попадения на правителството.Не копувам нищо друго откакто излезе стандарта. Необходимо е да се въведе и за безалкохолни,вина ,алкохол и млечните. Наи после ставаме нормална държава.