Правителството се ангажира с проблемите на София и занапред ще се опитваме да помагаме за тяхното решаване.

Това заяви премиерът Сергей Станишев при откриването на ремонта на южната дъга на Околовръстния път на София.

В присъствието на столичния градоначалник Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагузов, областния управител на София Тодор Модев, той направи първа копка, с което официално бе даден стартът на ремонтните дейности.
Няма гражданин на София или гост на столицата, който да е минал през околовръстното и да не споменава всички институции с горещи думи, допълни премиерът.

Той подчерта, че първите дебати за разширяване на трасето са започнали още през 1983 година, но и до сега нищо не е реализирано.

Днес е хубав ден - Архангел Михаил, празник на МВР, но и празник за града, посочи от своя страна столичният градоначалник.

След нас ще дойдат други кметове и министър-председатели, но това, което започваме днес, ще остане за града, допълни Бойко Борисов.
Може да сме политически противници, но заедно ще кандидатстваме пред ЕК за средства от еврофондовете за рехабилитация на инфраструктурата, каза още кметът.

Той допълни в тази връзка, че днес приключва ремонтът на бул. „Цар Борис III".

Строителният министър Асен Гагаузов уточни, че средствата за реконструкцията на Околовръстното шосе са от Фонд „Републиканска инфраструктура" и поясни, че ремонтите по другите трасета няма да се извършват с пари от еврофондовете.

Вече се проектират и другите отсечки, но изграждането ще става на етапи, обясни Гагаузов и допълни, че Севрната дъга на околовръстния път ще бъде дадена на концесия.

Запитан за магистрала „Тракия" той каза, че предстои на среща с премиера и финансовия министър да бъде обсъден финансовият модел за изграждането й.
Министър Гагузов опроверга слуховете, че Сергей Станишев е получил писмо от концесионера.

Шефът на фирмата, изпълнител на строителните дейности „Главболгарстрой" Симеон Пешов обясни, че стойността на обекта по договор е над 39 млн. лева и срокът за изпълнение е 20 месеца.

Тук премиерът и кметът загърбиха различията си и пожелаха на строителите да приключат с изпълнението на поръчката по-рано.
Пешов обясни, че проектът предвижда разширение на пътя, което да го -превърне в градска магистрала с по 3 активни платна във всяка посока.

Стана ясно, че на този етап от строителството няма да се затваря за движение отсечката.