Министър-председателят Сергей Станишев отпътува за Анкара, където утре ще подпише Междуправителственото споразумение за реализацията на газопровода „Набуко".

В официалната церемония, на която е домакин турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, ще има представители на страните, ангажирани по проекта - България, Румъния, Австрия, Унгария, Турция, както и на Европейската комисия.

България последователно и активно подкрепя изграждането на газопровода „Набуко". В новата енергийна политика на Европа проектът „Набуко" е обявен за приоритетен газов проект на ЕС. По време на специалния форум в Будапеща на 27 януари т. г. министър-председателят Сергей Станишев изрази категорична политическа подкрепа за реализацията на Набуко във възможно най-кратки срокове.

Българското правителство одобри на 28 май проекта на Междуправителственото споразумение за сътрудничество в областта на транспортирането на природен газ през газотранспортната система „Набуко".

С него се изразява политическата воля на държавите, през чиято територия ще преминава тръбопровода, да осигурят пълното сътрудничество на всички други, имащи отношение органи на тяхна територия и да предприемат всички действия, необходими за осъществяването на проекта.

На заседанието си на 9 юли кабинетът определи отсечката от газопровода „Набуко", която ще бъде изградена на територията на България, за обект с национално значение. Основната цел на решението е да бъдат значително съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури за стартиране и изпълнение на проекта.

Сред тях са облекчен режим за одобряването на подробните устройствени планове, идейните инвестиционни проекти, а в последствие и техническите и работни инвестиционни проекти, както и за издаването на разрешение за строеж в съответствие със Закона за устройството на територията; облекчен режим за отчуждаване на имоти и части от имоти - частна собственост в съответствие със Закона за държавната собственост.

Във водената от премиера Сергей Станишев делегация са включени министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, посланикът ни в Турция Бранимир Младенов, началникът на кабинета на премиера Веладин Битолски, изпълнителният директор на „Българския енергиен холдинг" Галина Тошева.

В Турция ще бъдат и изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов, външнополитическият съветник на премиера Боян Чуков, съветникът на министър-председателя по европейските въпроси Мария Пинто и националният координатор по проекта Петър Попчев. За времето на отсъствието си премиерът ще бъде заместван от вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев.