В Центъра за градска мобилност (ЦГМ) стартира поръчката за новата тикет-система в София. Открита е процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Доставка, внедряване и поддръжка на интегрирана автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт в Столична община и услуга по организиране на управление и отчитане на онлайн продажби на превозни документи". Това съобщават от центъра.

60 дни е максималният срок, в който желаещите фирми могат да подадат документи. Срокът за изпълнение е 24 месеца.

От ЦГМ уточняват, че са удължили първоначалния срок за изпълнение от 18 на 24 месеца заради предстоящия обем работа.

Предвижда се 15 000 устройства да бъдат монтирани в над 1350 превозни средства от градския транспорт. Те ще бъдат интегрирани с множество съществуващи системи както на Столична община, така и в самите транспортни дружества. Тъй като през деня превозните средства са в движение, работата ще се извършва през нощта.

От ЦГМ са убедени, че новата тикет-система ще осигури значителни удобства при използването на градския транспорт в столицата. Един билет ще може да се използва за цялата транспортна система, като ще се заплаща според разстоянието или времето. Удобство ще представлява и възможността за дистанционно заплащане или зареждане на карти.

По-голямата сигурност ще бъде гарантирана от видеонаблюдение. Ще се следи както редовността на пътниците, така и поведението на контрольорите.

От ЦГМ смятат, че системата ще дава надеждна информация за пътникопотока. Освен това ще спомага за вземането на точни оперативни решения. От центъра са убедени, че новата тикет-система ще допринесе за по-доброто обслужване на столичани. Специалистите са на единодушно мнение, че тя ще носи приходи на града от иновативни канали.

Очакват се над 1 млн. транзакции дневно, а прогнозната стойност на паричните транзакции за 10 години ще бъде над 1 500 000 000 лева.