Граждани, недоволни от „Топлофикация", се вдигат на протест. В неделя в 11 часа през Министерството на икономиката те ще протестират срещу рекета на дружеството.

„За голямо разочарование на „Топлофикация" и държавата няма да се обърнем срещу нашите съседи, а заедно ще се обединим и ще протестираме срещу рекета на „Топлофикация"", каза Митко Грозев.

Грозев съобщи, че по-миналата година е осъдил „Топлофикация" и че счита за свой дълг натрупаният опит в борбата му с рекета на „Топлофикация" да стане достояние на всички хора.

По думите му „Топлофикация" е организирана престъпна група. Той почерта, че нямаме договори с Топлофикация и че те не могат на никакво основание да изискват от нас задължения.

Грозев съобщи, че ще заведе наказателно дело срещу „Топлофикация" по член 223 от НК, в който се казва, че за измамни фактури те носят наказателна отговорност.

Няма фактура на „Топлофикация", която да е сметната вярно, категорично заяви математикът Стоян Грозданов.
Той представи много фактури, които не са изчислени правилно по формулата на „Топлофикация". В някои дружеството изисква абонатът да плати над 2 пъти от реалната стойност. В много фактури се отчитат абсурдни температури на топлата вода.

Грозев съобщи, че днес е попаднал на случай, където е фактурирана топла вода с температура 104 градуса и че известен физик от Бургас се оплакал, че във фактурата му водата била с температура 309 градуса.

Според Грозданов „Топлофикация" спокойно може да влезе в книгата на Гинес по нарушения на закона за защита на потребителите.
Той изтъкна, че авансовите фактури са забранени без изричното съгласие на купувача и че всички прогнозни фактури на Топлофикация са незаконни.

Изравнителните сметки също не са верни, категоричен е математикът. Едно произволно количество енергия се заменя с друго произволно количество, т.е. „Топлофикация" непрекъснато издава документи с невярно съдържание, поясни той и призова фактурите да бъдат атакувани.
„Всеки човек, ако вземе един калкулатор и сметне по формулата от наредбата сметката си, ще получи друго число, а не написаното във фактурата от „Топлофикация"", подчерта Грозданов.

Гражданите, недоволни от „Топлофикация", настояват за индивидуални договори на потребителите с дружеството и призовават хората да престанат да плащат на „Топлофикация" до изравнителните сметки.

Гражданите изтъкнаха и че топломерите по радиаторите ни не са измервателни уреди и че това също е пълна измама.
За не повече от 200-500 лева може да се постави на абонатната станция топломер вместо водомер, съобщи инж. Кирилов, който разкритикува Топлофикация, че нарушава закона за измерванията.

Гражданите алармираха и че топлинните счетоводители и „Топлофикация" натрупват в геометрична прогресия грешки в сумите за плащане.

Припомняме, по повод високите декемврийски сметки за парно преди дни ръководството на топлофикация София даде пресконференция, на която обяви, че ощетени са 113 домакинства, а всичко друго е в нормата.