Стотици земеделски производители и животновъди от Югозападна България излязоха на протест с намерението да блокират международния път Е-79 край Сандански. Те обвиниха държавата в злоупотреба с европарите за агроекология и биоземеделие, предава кореспондентката на БНР.

Фермерите настояват ресорното министерство да отмени заповедта от края на февруари за спиране приема на заявленията за подпомагане на мерките европарите за агроекология и биоземеделие. Те заплашиха с безсрочна ефективна стачка.

Протестиращите настояват да се ревизират средствата по програмата за последните 3 години. Ревизия трябвало да се направи и на начина, по който се дават земите за земеделско ползване и пашуване.

Протестиращите са категорични, че не може да ги ангажират с петгодишен договор и да изискват 5 години да се ангажират да гледат тези животни и още първата година да орежат пари от субсидиите.

Фермерите са недоволни от липсата на пасища. Един от протестиращите коментира, че доколкото знае става въпрос за забележка от Европейската комисия, че има "страшна злоупотреба с тази мярка".

Протестиращите блокираха главния път за няколко минути. Те заплашиха, че ако до седмица проблемите им не бъдат решени, ще преместят протеста си пред земеделското министерство.