Заради понижаващите се цени на стоманата и суровините е възможно да се намали проектната цена на европейския газопровод Набуко.

Това съобщава Money.bg като се позовава на информация от агенция Блумбърг.

Досегашните оценки за строителството на тръбата от Средна Азия до Европа определяха сумата 7.9 млрд. евро
Но цените на стоманата и тръбите се понижават, каза Райнхард Митчек - управляващ директор на проекта "Набуко".

От края на юли досега цените на валцованата стомана са се понижили с 47%. В строежа на Набуко ще бъдат употребени около 2 млн. тона стомана, 200 000 тръби и над 30 компресора. Така че през следващата година нужните инвестиции ще бъдат преразгледани и вероятно ще има позитивна изненада, твърди Митчек.

Тръбопроводът Набуко, който цели да заобиколи Русия, ще бъде с дължина 3300 км. Строителството му ще се извърши от консорциум от шест дружества, водещо сред които е австрийската компания OMV.

Другите акционери са германската RWE, турската Botas, Булгаргаз АД, румънската Transgas и Mol Nyrt от Унгария.

В момента компаниите преговарят с банки и правителствени кредитни институции за отпускане на заем за строителството на тръбопровода. Очаква се детайлизираният план за финансирането да бъде готов през втората половина на 2009 г.

Окончаетлното решение за финансирането трябва да е готово до края на 2009 г., като тръбопороводът би следвало да заработи през 2013 г. Забавянето досега е дошло от Турция, с която преговорите за транзита са се проточили.

Всеки от шестте партньора, включително българската държава, трябва да инвестира по 400 млн. евро в Набуко. Търговски банки ще отпуснат около 1 млрд. евро. Правителствено подкрепяни кредитори като Европейската инвестиционна банка, ЕБВР, Банката на Япония за международна кооперация ще финансират остатъка.

Финансирането на проекта няма да е проблем, въпреки финансовата криза, счита Митчек. Напротив, банките се отказват от краткосрочно финансиране и се ориентират към по-дългосрочни проекти, какъвто е Набуко.

В края на януари се очаква правителствата на страните, които ще участват в проекта, да подпишат в Анкара междуправителствено споразумение.

Предвижда се газопроводът да заработи през 2013 г. с капацитет 8 - 10 млрд. куб.м. природен газ, като максималният капацитет по-късно може да достигне до 31 млрд. куб.м.

Най-вероятно в началото Азербайджан ще стане първият и главен доставчик на газа за тръбата.
По-късно биха могли да се включат Русия, Ирак, Иран, Египет, Туркменистан. За газа от газовото находище Шах Дениз в Азербайджан е момента се конкурират Набуко, Газпром, Иран и Израел.