Стартира изграждането на първите две сгради от научно-изследователския комплекс „София Тех Парк”. В присъствието на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Ана Янева бяха подписани договорите за инжинеринг, проектиране и строителство на комплекс „Лаборатория и офиси” и комплекс „Експериментариум”.

Те бяха парафирани от изпълнителния директор на „София Тех Парк” Елица Панайотова и представителите на двете обединения. Изграждащите комплекса „Лаборатория и офиси” бяха представени от Александър Симеонов. Фирмите, участващи в консорциума, представен от Симеонов, са „Телекомплект” и „Тилев Архитекти”. Стойността на проекта, предвиждащ изграждането на 13 хил. кв. м. разгъната застроена площ, е 10,4 млн. лв.

Вторият проект - т.нар „Експериментариум” - ще предоставя възможност на широката публика да се запозне с постиженията и откритията на фирмите и университетите, работещи в „София Тех Парк”. Той ще бъде изграден от обединение около „Трейс Груп Холд”, които бяха представлявани от Мирослав Манолов. Сградата ще бъде с разгъната площ от 4 хил. кв. м. и изграждането й ще струва 3,9 млн. лв, каза Елица Панайотова.

Тя посочи, че в момента „София Тех Парк” продължава да провежда срещи с бъдещи участници в проекта, като в последните две седмици се водят преговори с две фирми в областта на информационните и комуникационни технологии, едната от които е българска, а другата голяма международна компания.

Към проекта, наред с Техническия университет, Медицинския университет, УНСС и БАН, са се включили още Селскостопанската академия и Висшето училище по застраховане и финанси. Средствата по проекта „София Тех Парк” се осигуряват по ОП Конкурентоспособност и са на обща стойност 50 млн. евро.