35 души са хванати да работят без трудови договори на строителни обекти в София само за първата седмица на април. Те са спипани при 22 проверки, съобщават от Главната инспекция по труда.

От инспекцията обръщат внимание, че от началото на годината инспекторите по труда в строителството все по-често установяват случаи на полагане на труд без регистриран в НАП писмен трудов договор.

100 са случаите на работещи без трудов договор от средата на февруари до края на март. Именно през февруари започнаха по-активните строителни работи.

От Инспекцията на труда напомнят на работниците, че губят социални и осигурителни права, съгласявайки се да договорят само част от възнагражденията си писмено, а останалата част получават "в плик". Те нямат право и на обезщетение за безработица, когато им се прекрати трудовото правоотношение. Тези работници не могат да получат обезщетение от застраховател, тъй като не са застраховани срещу риска трудова злополука. Ако пренебрегват правилата за безопасност те са изложени на предпоставка от тежки трудови инциденти.

Общо 1000 проверки в цялата страна са извършили инспекторите в сектор "Строителство" през първото тримесечие. 4930 нарушения са установени. Близо 70% - 3420 от тях, са свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа. 1495 са нарушенията по трудови правоотношения.

Инспекторите са предприели административни мерки за отстраняване на нарушенията. В някои случаи е потърсена административно-наказателна отговорност на работодателите. Между 1500 лв. и 15 000 лв. варират санкциите по Кодекса на труда. През първото тримесечие са съставени 370 акта за установяване на административното нарушение в строителството.

Неефективното обезопасяване или липсата му на обектите и на скелетата продължава да бъде проблем в сектора. Това нарушение пряко застрашава живота и здравето на строителите. Асансьорните шахти, прозорци и стълбища не се обезопасяват. Необезопасените временни ел. станции - ел. табла, кабели и т.н. създават риск от спъване и падане, както и от електрически ток. Не се подреждат работните места, което също създава опасност от спъване и падане, както и от удар от тежки предмети. Заради необезопасени обекти, работни места и оборудване за първите три месеца в строителството са издадени 48 акта за спиране при 113 общо.

Липсата на взаимна договорка за осигуряване на безопасност и здраве при работа между всички работодатели на една площадка, както и неинформирането на работещите за рисковете и мерките за минимизирането им са другите чести нарушения в строителството. Инструктажи също често не се провеждат.

Често се установяват нарушения с работното време и почивките. Например не се осигурява задължителната междуседмична почивка. Нерядко обаче това става със съгласието на работещите, които са от провинцията и предпочитат да работят по-дълъг период без почивка, за да получат по-дълга такава на по-късен етап.

Една от честитите причини за трудовия травматизъм е преумората. Друга честа причина за тежките трудови злополуки е падането от високо или удар с тежък предмет. Личните предпазни средства биха могли да предотвратят тези фатални последици.