През май 2022 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство", изчислен въз основа на сезонно изгладени данни , е с 2.0% над равнището от предходния месец. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Календарно изгладените данни показват увеличение от 5.8% на строителната продукция през май 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година.

През май 2022 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като продукцията както от гражданското/инженерното строителство, така и от сградното строителство се увеличава съответно с 2.2 и 1.8%.

На годишна база повишението на календарно изгладения индекс на строителната продукция през май 2022 г. се определя от положителния темп както при сградното строителство с регистрирано увеличение от 7.3%, така и при гражданското/инженерното строителство, където нарастването е с 4.0%.

Снимка 580331

Източник: НСИ

Ръст бележи и промишлеността. По предварителни данни през май 2022 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство се е увеличил с 1.4% в сравнение с април 2022 година. През май 2022 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 20.2% спрямо съответния месец на 2021 година.

През май 2022 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 13.0%, и в преработващата промишленост - с 1.6%, а намаление е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.5%.

Съществен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 27.4%, производството на превозни средства, без автомобили - с 11.0%, както и производството на основни метали - с 8.9%.

Спад се отчита при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 15.0%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 6.6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6.1%, производството на напитки - с 5.5%.

Снимка 580330

Източник: НСИ

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - с 21.1%, добивната промишленост - с 18.5%, и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 14.1%.

По-съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството, некласифицирано другаде - с 96.7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 41.2%, производството на напитки - с 37.5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 37.1%.

Намаление е отчетено при обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 1.0%.

Кризата не спира строителството на жилища и офиси

Кризата не спира строителството на жилища и офиси

Строежът на жилищните сгради се е увеличил с 3.5%,