Пловдивската строителна фирма „Регнис" ЕООД планира да инвестира 60 млн. евро в луксозен търговски център от тип - мол в Пловдив, заявиха от компанията, цитирани от Investor.bg.

Пловдивската компания, която е специализирана в жилищно строителство, е внесла в община Пловдив своя проект, който включва изграждането на комплекс - Мол Пловдив, който ще бъде с невиждани досега мащаби за градът на тепетата.

Това е вторият проект за мол в Пловдив, като първият е дело на строителният предприемач Димитър Язов, чийто проект предвижда инвестиция на стойност от 35 млн. евро.

Дружеството вече участва в конкурс за закупуването на терен от 32 дка, на който ще бъде изграден новият търговски център, наддаването за който ще стартира от 3 млн. лева.

Проектът предвижда комплексът да се състои от седем модула, разположени на разгърната застроена площ от 126 238 квадратни метра.

Комплексът ще разполага с магазини, 30 заведения, атракциони и дори детска градина, която инвеститорите ще предоставят за безвъзмездно ползване от общината в продължение на 5 години.
Най-оригиналната част от проекта предвижда върху покрива на търговския център да бъдат изградени парк и басейн.

В три от модулите на комплекса, които ще бъдат на 14, 15 и 20 етажа, ще има 350 апартамента, а в друго 16-етажно тяло ще бъде разположен бизнес център, в който проектът предвижда да има 44 офиса.

Най-високата сграда ще бъде хотел с 440 легла, а под земята ще бъдат изградени 1000 гаража, като отделно ще има и открит паркинг с 200 паркоместа.

До комплекса ще има голям парк от 9 дка, в който предприемачите смятат да изградят и мини голф игрище.

Огромният комплекс ще погълне най-малко 1000 души, ангажирани със неговото изграждане, а след завършването му се очаква да бъдат разкрити 3500 работни места.

Центърът трябва да бъде изцяло построен за пет години. Но предприемачите смятат, че е възможно той да влезе в експлоатация за 3 и половина години, като за целта те ще търсят и задгранични инвеститори.

Предприемачите от „Регнис" имат опит в изграждането на подобни търговски и жилищни комплекси, след като преди две години построиха най-луксозния търговски комплекс в центъра на града - „Екселсиор".