411 502 тона е съхраняваната пшеница в лицензираните публични складове и регистрираните зърнохранилища.
162 152 тона са в публични складове, 117 903 тона в зърнохранилица и 131 447 тона в други обекти за съхранение на зърно.

Количеството ечемик е общо 35 160 тона, царевицата е 171 329 тона, а слънчогледът - 154 367 тона.
Общите налични количества зърно към 31 март са 776 078 тона, съобщи зам.-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова по време на редовната заседание на Консултативния съвет днес в Министерство на земеделието.

Малко над 200 хил. тона е количеството зърно, което ще изкупи от лятната реколта Държавният резерв, заяви шефът на резерва Николай Боршуков.

По данни на Софийска стокова борса, предоставени от европейските експерти, производството на мека пшеница в разширените граници на Общността през новия стопански сезон 2007/08 г. ще нарасне с 9,4 млн.т в сравнение с 2006/07 г. - до 126,3 млн.т, като се очаква реколта за България - 3.416 млн.т. и Румъния - 4.56 млн.т.

На Консултативния съвет беше обсъдено сформиране на оперативна междуведомствена група, която да координира усилията за справяне с проблема „сива икономика".

След приемането на Закона за храните, решението за Работната група ще бъде разгледано на Националния съвет по безопасността на храните.

На срещата присъстваха представители от Министерство на икономиката, „Икономическа полиция" и Изпълнителна Агенция „Главна инспекция по труда".

Според Цвятко Георгиев, началник отдел "Растениевъдство" към Дирекция "Аграно развитие", условията на презимуване на есенните култури са били твърде необичайни, характеризиращи се с положителни зимни температури и критични нива на влагозапасеност на почвата.

За периода от октомври - началото на март, сумата на валежите е била под нормата в почти цялата страна.
Падналите зимни валежи в равнините са били краткотрайни и без стопанска стойност, но са осигурили необходимата влага за развитие на растенията.

След 20 март обаче падналите валежи са осигурили необходимата влага за развитието на растенията, като са повишили степента на влагозапасеност на почвата.
По данни от проведено извадково обследване на есенниците, не са установени засегнати площи от тежки природно-климатични условия или от масово намножаване на вредители.
Състоянието на посевите в страната е добро до много добро на около 87% при пшеницата и при ечемика на около 80%.

Средно е състоянието на пшеницата на около 12.1% от площите и 18.6% на ечемика.
Поради ранното развитие на културите и липсата на зимни повреди по растенията е много нисък процентът на площите с незадоволително състояние - от 1.0 до 1.5%.
Като цяло, посевите са оптимално гарнирани, изравнени по височина и в добро физиологично състояние.

Наблюдаваните климатични аномалии през зимата и настъпилата пролет не са се отразили негативно на състоянието на обследваните посеви до момента, което е предпоставка за получаването на добра реколта от зърно.

Основният определящ фактор за бъдещата реколта ще бъде наличието на влага в коренообитаемия почвен слой, е мнението на експертите.