Намалението на цената на парното няма да бъде незначително и ще се почувства от  потребителите. Това обеща председателят на Държавната комисия за енергийно и  водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БиТиВи.

Той добави, че намаление със сигурност ще има, а понижението на цената на природния газ ще бъде значително по-голямо от  предложеното от "Булгаргаз" намаление с 2%. Категоричността в прогнозата на ДКЕВР идва от последния анализ на събраните данни, каза председателят на регулатора.

Семерджиев прогнозира, че намалението на парното най-вероятно ще е с повече от 3%. Ако намалението е незначително, е по-добре да не го правим, защото същите приходи, които са надвзели топлофикациите, могат да се отчетат за следващ ценови период, посочи Семерджиев.

По думите му в условия на криза ДКЕВР е възприела метода на прецизно отчитане и на най-малките разходи на дружествата и се използват всички възможности за намаляване на цените на услугите.

Няма да има проблем за потребителите на топлинна енергия заради факта, че дружествата за топлинно счетоводство няма да могат да извършат извънредно отчитане, коментира председателят на регулаторната комисия.

Той обясни, че има резерви за по-голямо намаление на цената на природния газ от отчитането на курса на долара и начина по който се прави оценка на разходите. Предложението на "Булгаргаз" е без да се отчита надвзетия и недовзет приход. Според данните на комисията недовзетият приход на "Булгаргаз" е много по-малко от съобщените от газовата компания 70 млн. лв.

На закрито заседание днес ще бъде разгледан доклад на "Булгаргаз" за коригиране на цените на синьото гориво, а новите цени ще бъдат обсъдени на открито заседание следващата седмица.