Социалният министър Тотю Младенов категорично отхвърли преди заседанието на Тристранния съвет за национално сътрудничество данните на НСИ, че безработните у нас са се увеличили с 57 000 за първите три месеца на годината.

Той обясни, цитиран от БНР, че актуални са данните на Агенцията по заетостта, тъй като тя отчита регистрираните безработни, докато статистиката отчита и нерегистрираните.
Припомняме, според оповестените вчера данни на националната статистика през първото тримесечие на годината безработните в страната са 395.5 хил., което прави коефициент от 12.0%.

Тази сутрин министър Младенов е попитал шефа на статистиката Мариана Коцева може ли да каже колко са безработните днес. Отговорът е бил "не". Социалният министър обясни, че Агенцията по заетостта знае всеки ден нивото и следи входящия и изходящия поток.

Към вчерашна дата нивото на безработицата е 9.06%, а към днешна дата е 9.02%. Когато се правят анкети от статистическия институт, те питат хората: "Ти безработен ли си или не", той дава информация без да има механизъм след това статистиката да каже и да провери дали това е така, коментира Тотю Младенов. Той изтъкна, че нивото на безработица в страната към края на месеца първи път от няколко месеца ще бъде под 9%.

Шефът на Агенцията по заетостта Росица Стелянова посочи от своя страна, че е напълно възможно за едно денонощие безработните да намалеят с 0.4 на сто.

Намалението всъщност е с около хиляда човека. В края на месеца това винаги се случва. Само по програма "Развитие" вече седмично назначаваме по близо 500 човека. Успоредно с това, обаче, има и хора, които сами си намират работа. Те също отпадат от регистрираните безработни, обясни тя.

Стана още ясно, че днес тристранният съвет няма да разглежда компенсирането на доходите. До края на юни ще има специално заседание, обеща министър Младенов.