Председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева, е поискала от премиера Сергей Станишев той да събере информация от независим източник и да прецени чия информация е по-точна - дали подадената от нея или от Министерството на финансите, че със стандарта, заложен в бюджет 2008, ще има благоденствие в сферата на образованието.

Това е станало по време на разговор между нея и премиера, каза пред журналисти в кулоарите на парламента Такева, цитирана от БТА.

Такева каза още, че не очаква да бъде направена промяна в параметрите за образованието между първото и второто четене на проектобюджета, но очаква депутатите да излязат със становище за защитените училища - критерии и показатели.

По думите й трябва да има корекционен коефициент за стандарта на тези училища, да се излезе с мрежа на учебните заведения в страната и всяко преструктуриране да бъде на базата на научни разработки, географското развитие на страната и демографските проблеми.

Станишев е изслушал Такева за исканото увеличение на средствата от БВП за образование.

"Понеже не достигат средства в размер на 138 милиона лева за битовото поддържане на учебните заведения и за работни заплати, затова настояваме да бъдат увеличени средствата от 1 151 на 1 381 лв. за издръжката на един ученик от 1 до 12 клас", каза Такева.

В отговор на въпрос дали може да се очаква до края на учебната година да има отново стачка в училищата, тя посочи, че това може да каже единствено националния стачен комитет, но според нея в голяма част от учителите има такава нагласа.

По-рано днес заместник-председателят на на СБУ Стефан Вълков заяви в интервю за БНР, че има възможност учителската стачка да се възобнови. Той обясни, че стачката е прекратена, но педагозите в страната са останали в стачна готовност.

Припомняме, в момента в Народното събрание депутатите обсъждат на първо четене проектобюджета.