Таксиметровите шофьори са удовлетворени на този етап, че законът за местните данъци и такси ще бъде върнат за преразглеждане.

Вчера вечерта таксиджии блокираха за малко повече от час в знак на протест кръстовището на „Орлов мост” в София. Недоволството им е породено от последните поправки в законодателството, които влизат в сила от 1 април. Те предвиждат такситата да са само на регистрирани търговци, които ще наемат шофьори на трудов договор.

Вчерашната блокада е била породена от прекаленото напрежение в бранша, обясни за БиТиВи Сава Комитов, представител на синдиката на таксиметровите автомобилисти.

Прекалено често се упражняват на наш гръб. Практика е да не се вслушват в мнението на бранша”, коментира Комитов.

На този етап и след обещанието на транспортния министър Московски, който вчера отиде на „Орлов мост”, законът да бъде върнат за преразглеждане, таксиметровите шофьори очакват последващите стъпки.

"Удовлетворява ни фактът, че законът ще бъде върнат за преразглеждане. Текстът е недомислен от самото си създаване", посочи Сава Комитов, като обясни, че ако текстовете влезят в сила, това би означавало да има 22 хил. регистрирани таксиметрови шофьори, всеки със свои цени.

По-рано председателят на Парламентарната комисия по транспорт Настимир Ананев заяви, че депутатите ще преразгледат закона за местните данъци и такси.

„Искаме да регламентираме по някакъв начин бизнеса. В момента се обсъждат няколко варианта как да стане това” , подчерта той.