Въвеждането на годишния таксиметров данък няма да доведе до поскъпване на таксиметровите услуги в столицата през следващите месеци. Това увери председателят на Съюз "Такси" Кирил Ризов пред БНР.

От първи януари тази година водачите плащат годишен данък за таксиметров превоз, който за София възлиза на 850 лева.

Цените на таксиметровите услуги не са променяни от близо пет години. Според Ризов през пролетта може да се очаква коригиране на първоначалната такса, която да се увеличи от 70 ст. на 1 лв. Тази промяна ще компенсира високия данък.

Емил Игнатов, собственик на една от големите таксиметрови фирми в столицата, допълва, че тарифите към настоящия момент са изключително ниски, но са съобразени с доходите на населението. Според него въвеждането на годишния данък е правилно решение.

"Много таксиметрови шофьори не плащаха почти никакви данъци и държавата губеше доста пари. Специално за София, един сериозен таксиметров шофьор, работейки съвестно, може да отдели тези средства. Изкарвайки няколко хиляди лева на година, би следвало да си платиш и някакъв данък", коментира Игнатов.

Към настоящия момент около 500 от над 6100 таксита в столицата остават без разрешително за таксиметров превоз. Основното условие за получаване на разрешителното е годишният таксиметров данък да бъде платен.