Търговската политика на България е основно свързана с повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика, тъй като тя допринася за икономическия растеж и създаването на нови работни места. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред Комисията по международна търговия /INTA/ в Европейския парламент в Брюксел. Той представи приоритетите на Българското председателство в областта на общата търговска политика.

България залага на укрепване на доверието в Световната търговска организация (СТО), заяви още Караниколов. Утвърждаването на многостранната търговска система също е сред българските приоритети.

Караниколов акцентира върху запазване на водещата роля на ЕС в многостранните и плурилатералните договорености в областта на инвестициите и търговията със стоки и услуги.

Откроени бяха и преговорите за сключване на споразумения за свободна търговия с приоритетни трети страни и региони. Ускоряването на процеса за подписване на споразумение с Япония ще бъде сред водещите задачи стана ясно от думите на министъра. Преките чуждестранни инвестиции и инструмента за международни обществени поръчки също ще се приоритзират, заяви Караниколов.